Scrumbie la cuptor in sos picant

De indata ce s-a incalzit apa la paisprezece grade, pe Dunare incepe sezonul scrumbiei, iar in familia mea sezonul unor delicii culinare , fiindca scrumbia ne ofera o paleta larga de posibilitati de a manca sanatos si mai ales copios:)))))))))                                                              E frig inca afara si pentru vremea asta, scrumbia la cuptor e numai buna de savurat. Nu mai stam pe ganduri si dam drumul legendei de preparare incepand, cum e firesc, cu …         Ingredientele:

1-1,2 kg.scrumbie
1 lamaie mare
1 ceapa mare
1-2 ardei iuti
o leg. patrunjel
busuioc verde/uscat dupa gust
1 lingura maghiran
1 lingurita piper
1 lingurita amestec mexican de ierburi(se poate si fara daca nu aveti)
Sare neagra macinata (puneti de care aveti, ca merge)
4-5 linguri sos picant de rosii home-made sau pasta, ce aveti.
6-7 rosii medii
100 grame masline verzi
3-4 foi de dafin
5-6 boabe enibahar
4 catei mari de usturoi
5 linguri otet balsamic
75 ml ulei de masline

Mod de preparare:

Se eviscereaza scrumbia, se taie capul si se arunca, se portioneaza, in trei o facui eu pe asta, dar daca e din cea mare merge in cinci feliute.Se pun bucatile intr-un castron si se pudreaza bine cu sare, se aduga otet balsamic ca sa se dizolve repede sarea, apoi se condimenteaza cu piper, maghiran, amestecul mexican .
Se pun trei linguri de sos picant se rosii, doua de ulei de masline si se lasa pestele sa se tavaleasca precum porcul in maglavaitul acela, caci noi ii dam ignor o vreme si ne ocupam de altceva, stiti de ce anume, da?Ei, bine, de sos…                                                                                

Tocam marunt ceapa, usturoiul, ardeiul iute,verdeata, feliem lamaia, rosiile le vom da prin razatoare, sau blender. Punem la sotat intai ceapa, dupa 3 minute usturoiul, apoi dupa inca doua ardeiul iute si apoi ne napustim cu sucul rosiilor.Lasam sa palpaie la foc mic pana scade putin sosul, adugam si o parte din vedeata (pastram si pentru ornat) apoi stingem aragazul si pornim cuptorul.

Luam o tava potrivit de inaltuta ca sa fie pestele cufundat in sos, turnam acolo sosul, aducem pestele si-l punem si pe el cu toata zeama din dotare, punem si maslinele, foile de dafin, boabele de enibahar, asezam feliile de lamaie si-l bagam la cuptor vreo 15-20 de minute la 180 grade, avem grija ca e un peste fraged si se face repede.                                              

Scoatem tava de la cuptor , arata cam asa                                                                                            

Servitul scrumbiei e un adevarat regal pentru noi si un rasfatz…fiecare serveste dupa pohta ce-a pohtit:)))))))))))))) Unii cu mamaliga rece,                                                                                                       

altii cu cartofi natur…

iar altii simplu, asa cum arata ea cand a fost scoasa din cuptor…

Din toata aceasta poveste mai  lipseste doar berea pentru ca finalul sa fie pe placul degustatorilor si repetarea se va produce cu siguranta in multe seri de primavara, dar de ce nu si mai tarziu, pentru ca…cine pastreaza ,are!

PS. Puteti  sa faceti conserva respectand intocmai aceastareteta, dar nu il lasati la cuptor decat 10 minute.
Transferati in borcane si sterilizati 15 minute din momentul fierberii.
Orice peste se poate face la cuptor dupa reteta asta, dar gustul scrumbiei e inconfundabil si daca n-o sa incercati, nu veti stiti niciodata cat pierdeti!
Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s