Prajitura cu crema de branza si zmeura


Mi se intampla deseori sa poftesc la ceva dulce, un”ceva” fara un nume consacrat, numai sa fie “ceva bun” asa cum a ramas denumirea in constiinta familiei de pe vremea cand copiii mei , piulici fiind, se topaiau pe langa mine daca ma vedeau pregatind pe masa de lucru zahar, faina, vanilie s.a. strigand de mama focului: ”ne face ceva bunnn!”                                                                                      Bucuria acelui ceva bun a ramas, numai ca piulicii nu mai sunt acasa sa se gudure pe langa mine, au devenit “capitalisti cu acte in regula si cand ajung acasa, mai repede se bucura de-un peste pe gratar si-o bere langa, adusa de ei din capitala,…dar de le arat la final de masa o prajiturica cu zmeurica din gradina noastra de pe malul Dunarii, nu refuza nicicum ceva atat de bun!     Cu gandul la piulici si pofta de ceva bun, mi-am adus pe masa ce am gasit la rezerva pentru situatii de urgenta🙂 si am incropit o prajitura fara sa am in fata o reteta consacrata, pur si simplu am “compus-o “ din ingredientele avute la indemana, bazandu-ma pe experiente anterioare.

Ingrediente:

Pentru blaturi:

Blat alb:

6 oua mari                                                                                                                                          6 linguri cu varf de faina                                                                                                              6 linguri de ulei                                                                                                                               6 linguri de zahar                                                                                                                             o lingurita coaja de lamaie rasa                                                                                                  o lingurita praf de copt                                                                                                                    un praf de sare

 Blat de cacao:

6 oua mari                                                                                                                                         3 linguri cu varf de faina                                                                                                                3 linguri de cacao                                                                                                                             6 linguri de ulei                                                                                                                                 6 linguri de zahar                                                                                                                             o lingurita coaja de lamaie rasa                                                                                                 o lingurita praf de copt                                                                                                                   un praf de sare

 Pentru crema de branza:

 500 de grame branza dulce de vaci, eu am avut home-made                                  300 de grame frisca batuta                                                                                                       10 grame gelatina granulata                                                                                                       2 linguri apa sau suc de zmeura                                                                                               300 grame zahar praf, poate varia dupa gust                                                                         2 vanilii                                                                                                                                               o lingura coaja rasa de lamaie                                                                                               300 grame zmeura proaspata sau congelata

 Pentru ornat:

200 grame frisca batuta                                                                                                             zmeura, frunze de lamaita sau menta, felii de kiwi, dupa gust

Mod de preparare:

 Se fac cele doua blaturi dupa metoda pandispanului, numai ca eu nu am separat albusul de galbenus, am batut laolalta ouale cu zaharul tinand vasul in care mixam intr-o cratita cu apa fierbinte pana s-a triplat volumul( si se intampla asta foarte repede ).Dupa ce s-a triplat volumul se adauga uleiul, sarea si coaja de lamaie, se mai bate putin, dupa care se adauga faina cernuta cu praful de copt in prealabil (in ploaie, nu toata odata).

Se aseaza aceasta compozitie in tava captusita cu hartie de copt si se coace la cuptorul preincalzit la 160/170 de grade, 20 de minute, se face testul scobitorii si se scoate de la cuptor.

La blatul de cacao cernem faina cu cacaoa si praful de copt de doua ori si le adaugam in ploaie, asta e singura diferenta, au aceeasi compozitie in rest si MDP.

Eu am facut blaturi mari in tava de 35/26, daca se doresc blaturi mai mici, reduceti compozitia facand paritatea, nu e greu deloc, cate oua atatea linguri din fiecare. Iata cum aratau blaturile mele gata scoase din cuptor.

Mergem mai departe pe drumul spre ceva dulce preparand crema.Mai intai inmuiem gelatina in suc de zmeura (daca nu aveti, puneti zeama de compot sau apa).Mixam branza, a mea a fost mai zgronturoasa fiind home-made, dar asa am vrut-o, sanatoasa!

Amestecam apoi frisca batuta tinuta la rece. Gelatina inmuiata o punem la Bain Marie si de indata ce se dizolva granulele, oprim focul, nu o fierbem!            Lasam sa se racoreasca un pic si cand incepe sa devina putin vascoasa,dar fluida, o adaugam compozitiei de branza mixand energic.

Adaugam si zmeurica, vanilia, coaja de lamaie si mai mixam putin dupa care dam crema la frigider 10 minute sa devina putin mai teapana.

Incepem sa montam prajitura asezand blaturile in ce ordine dorim.Eu l-am asezat intai pe cel alb, imi ramasese suc de la zmeura congelata, am insiropat cu el blatul foarte putin,(daca nu aveti puteti sa nu o faceti) am adaugat un strat considerabil de crema de branza, apoi am asezat si celalat blat, iarasi crema, am pus deasupra frisca, am pieptanat-o putin, doar trebuie sa faca impresie, n-o s-o prezint necoafata pofticiosilor :))

Am taiat-o apoi  si am continuat ornarea cu   felii de kiwi, am si motzat- o cu prima frunza de lamaita culeasa in aceasta primavara. E gata de intalnirea cu asa zisii curtezani indragostiti vesnic de ceva dulce:)  Pur si simplu rade-n soare!

Impresii? Prietenia dintre ingrediente se leaga foarte repede, noi am taiat-o imediat si gustul a fost de nedescris iar aroma inconfundabila.Singurul inconvenient la mine a fost ca nu am obtinut la taiat niste bucati perfecte, fiind blaturile foarte proaspete, dar cum nu era pentru un eveniment anume, a fost inscrisa cu acordul tuturor degustatorilor pe lista de “ceva bun” , ba chiar mi s-a oferit ad -hoc si-o diploma de merit pentru calitatea de a indulci clipele celor din jur cu prajiturici sanatoase si aspectuoase.

Acum, supun dreptei judecati publice produsul final, sa vad daca lumea din jurul meu a fost obiectiva sau …dulce! :))))))))))))))

Pofta bunaaa!

6 thoughts on “Prajitura cu crema de branza si zmeura

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s