Prajitura cu mere, afine si crema de iaurt

Am facut prajitura asta de ziua Frantei, ca s-a lasat cu rasfat, dar nu am avut timp sa o postez si cum primii o cerere de reteta, iaca o pun aici ca sa fie pentru tot mapamondu’ iubitor de prajituri, mere, afine si alte materiale ajutatoare. 🙂 Insir rapidulescu ingredinetele, nu de alta, dar asteapta omul inscrisul si cica ii e pofta, doar n-o sa-i zic sa si-o puna in cui… pofta,  ce altceva, sacosa a pus-o deja cand a luat sortul si a adus prin preajma cele necesare, asa ca fug sa-l ajut la inventar.

Ingrediente:                                                                                                                                    Pentru blat:                                                                                                                                     700 grame mere                                                                                                                                   5 oua                                                                                                                                                      12 linguri de zahar                                                                                                                                5 linguri de faina                                                                                                                                120 grame unt                                                                                                                                      o lingurita coaja de lamaie sau portocala                                                                                          o lingura zahar vanilat                                                                                                                     100/150 grame afine                                                                                                                     praf de copt, o lingurita rasa                                                                                                            un varf de cutit de sare                                                                                                                       Pentru crema:                                                                                                                                  400 grame iaurt                                                                                                                             300 grame smantana pentru  frisca                                                                                                 o lingura coaja de lamaie                                                                                                                      o lingura zahar vanilat                                                                                                                    150 grame zahar, sau dupa gust                                                                                                         1 plic de gelatina granulata, 10 grame                                                                                             Mod de preparare:                                                                                                                      Se spala si se curata de cotoare merele, se taie felii sau rondele, nu are importanta, se lasa in asteptare, dar nu mult, ca oxideaza.. Se caramelizeaza 5 linguri de zahar si se intinde caramelul obtinut de jur imprejurul formei in care veti coace prajitura. Peste caramel se aseaza feliile de mere si se presara peste ele 2 linguri de zahar si cubulete de la untul ramas, 60 gr.Se da forma la cuptor la foc potrivit, 160 grade, preincalzit atat cat dureaza pregatirea compozitiei de blat. Se separa ouale. Se bate albusul cu un praf de sare, iar galbenusurile se bat cu zaharul ( 5 linguri ne raman) pana se albesc. Se adauga la galbenusuri 60 grame unt topit, vanilia, coaja de portocala, apoi faina cernuta cu praful de copt si la urma se incorporeaza spuma de albus cu o spatula.  Cand s-a omogenizat totul, se scoate tava cu mere de la cuptor, se adauga peste mere mai mult de jumatate din afine, eu am avut congelate din recolta de anul trecut.

Si dupa ce s-a facut si aceasta operatiune se toarna  compozitia blatului in tava, peste toate cele. Poza inchisa, dar graitoare in ce priveste structura compozitiei blatului.

  Se niveleaza putin  si se presara si restul de afine.

Se da tava la cuptor apr. 30 de minute, se scoate dupa ce se face testul scobitorului. Eu am lasat-o sa se bronzeze suficient, iat-o imediat dupa testul scobitorului, se vede scula testului.  🙂

Se rastoarna pe un platou  cu cel putin cu 2 cm. mai mare pe margini decat tava in care a fost coapta si se lasa la racit. Pentru cine doreste prajitura far crema, se taie romburi sau patrate si se pudreaza cu praf de cocos, sau nuca, sau cu ce doriti, e nemaipomenit de buna si aspectuoasa si asa, convingeti-va de aspect, gustul vi-l garantez eu!

Eu am lasat-o fara crema de multe ori, dar de aceasta data am vrut-o cremoasa, deci in acest caz nu se pudreaza . Se prepara crema de iaurt.  Mai intai se inmoaie gelatina  cu 4 linguri de apa si se lasa in asteptare. Se bate frisca intr-un castron. In alt castron incapator se amesteca bine iaurtul cu zaharul, coaja de lamaie si vanilia. Se  topeste gelatina la BM. conform instructiunilor de pe pachet si cand devine ca o miere subtire se ia de pe foc. Se iau trei linguri de iaurt si se amesteca cu gelatina( in paharul cu gelatina). Iata gelatina topita intai si apoi amestecata cu iaurt.

Se amesteca gelatina din pahar cu iaurtul din castron. Acum avem doua compozitii: frisca si iaurtul cu celelalte.

Le amestecam si gata crema! Tinem cont sa oprim niste frisca pentru ornat, eu am oprit patru linguri. Se da la rece. Dupa 10/15 minute se scoate, se intinde crema peste prajitura, se niveleaza si iar se da la rece, pana se intareste.De aici incolo intervine creativitatea fiecaruia dintre noi in materie de ornat. Eu am pus deasupra un strat subtire de frisca pe care am greblat-o  putin, apoi am ornat cu frisca, felii de mere si afine, am simulat niste fluturasi, nu stiu daca seamana… Stiu ca a fost buna, aromata, racoroasa si dupa cum zise lumea, a fost si frumoasa, asa,  ca o domnisorica aprinsa in obraji dupa o intalnire amoroasa! 🙂                                                                              In alai, la ceas de seara, iat-o si pe domnisoara !

A doua zi la lumina, sa-i putem gasi pricina…

Mai de-aproape o sa vina, sa vedem cine suspina…Si o muscatura… vrei? Mar si caramel, e- hei!

Pofta buna-ti spun acum si ma duc sa mai adun, o caisa, o afina, ce-o mai fi colo-n gradina! 🙂

4 thoughts on “Prajitura cu mere, afine si crema de iaurt

  1. Auzi la ea,ma mai intreaba daca vreau!Cum sa nu vreau cand eu ador merele.Ma faci sa mor aici langa monitor de pofta.Arata bestial.
    Pupici!

    1. Ma bucur mult ca-ti place, dar cel mai mult ma bucur de pupici. Daca or fi dulci de la marmelada aia bestiala, m-am scos!
      Trimit si eu pupaceli, fara numar, fara numar.:)

  2. Credeam ca numai eu plang in fata monitorului si mi-e si rusine sa mai spun ca eu nu stiu sa fac bunatati, dar imi place foarte tare sa le mananc. As da orice pentru o muscataura d-aia, credeti-ma pe cuvant de om nepriceput!

    1. Te cred si as vrea sa te ajut.O fac spunandu-ti ca nu e greu deloc, incearca, numai, si ai sa vezi. Si ma bucur mult de vizitele tale care sper sa fie constructive si sa te motiveze sa incerci.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s