Placinta cu branza si iaurt

As incepe postarea cu melodia asta.

Nu pentru ca ar fi genul de muzica preferat, ci fiindca textul spune un adevar valabil si in cazul meu…dati-mi voie sa parafrazez putin.                                                                                  Ca eu vara nu dorm /Nu am somn/ Zorii zilei ma prind/ Cand placinte intind /Pentru ca vara nu dorm…Dar spune-mi cum sa pot sa dorm/ Cand poftele ma-apuca-n somn/ Si eu cum sa mai dorm?/ Si atunci eu ma scol/Eu ma scol/ De placinte m-apuc/ Pana la rasarit/ Gata sunt de servit… 🙂 Nu glumesc deloc, dis de dimineata aveam ingredientele pe masa si faceam placinta, hai sa va spun cum…( aluatul este facut dupa reteta  Laurei Laurentiu )                                                                              Ingrediente:                                                                                                                                           I pentru aluatul cu drojdie:   
500 de grame faina
300 ml apa
40 ml ulei
1 lingurita de sare
1 lingura de zahar
25 grame de drojdie proaspata                                                                                                           II pentru compozitia ce fragezeste aluatul                                                                                   125 grame unt de cel putin 80% grasime, sau margarina
70  grame  faina                                                                                                                                    III pentru umplutura placintei                                                                                                           6 oua+ unul pentru uns                                                                                                                     200 grame branza proaspata+ 400 gr. iaurt( sunt in paharul mare, amestecate)     merisoare si stafide, coaja de lamaie, vanilie, optional, eu am pus                                           Din poza lipsesc ouale pentru umplutura, erau la frigider! 🙂

3 linguri de gris                                                                                                                                       4 linguri de zahar

  Mod de preparare:                                                                                                                         Mai intai se pregateste aluatul de baza, cel cu drojdie.  Se cerne faina intr-un castron, apoi se face in mijloc un  crater mic. Se faramiteaza drojdia in craterul acela si apoi se pune peste ea zaharul si putina apa calda din cei 300 ml. necesari.

Cand drojdia incepe sa faca bule si-si mareste volumul se framanta aluatul, punandu-se restul de apa si uleiul.

Se amesteca bine totul,  in functie de tipul de faina folosit e posibil sa mai trebuie o mana de faina, sau nu! Aici se orienteaza fiecare. Se framanta cu dragoste acest aluat pana devine elastic si se curata de pe maini, se face o biluta care va fi lasata la crescut 20-30 minute, in functie de calitatea drojdiei folosite. Avem grija sa o acoperim cu un prosop, sa nu se usuce aluatul!Cat creste aluatul, pregatim maglavaisul pentru fragezit, amestecand pur si simplu faina bine cantarita cu untul intr-un castron.

Cand aluatul s-a infoiat il aducem pe planseta de lucru si din acest punct, manopera seamana foarte mult cu cea de la aluatul fraged de aici . Se intinde pe planseta o foaie cam de 7 mm. grosime, se unge cu maglavaisul cu unt incepand din mijloc catre margini, se taie in 8/9 parti apr. egale, sub forma de raze, dar nu se duce taietuta  chiar pana in mijloc, poza arata mai bine si linkul sus-mentionat este mult mai explicativ, daca aveti nevoie consultati-l cu incredere, va rog!

 Incepem sa strangem razele spre mijloc asezandu-le una peste cealalta din partile opuse, cam asa…La final obtinem o biluta cam de forma aceasta.

Imediat repetam operatiunea de intindere a foii, o pensulam doar cu putin ulei, dupa care o taiem in acelasi mod si o pliem la fel. Aceasta este biluta obtinuta dupa a doua impaturire.

Acest aluat e unul din care putem „croseta” o multime de bunatati dulci/sarate. Spre deosebire de cel mentionat la linkul de mai sus, acesta nu poate fi pastrat la congelator mai mult timp, dar nici nu trebuie, avem ce face cu el si ce mandri vom fi pentru ca am pregatit placinte, cornuri s.a. cu aluat home-made! Sa stiti ca nu e greu deloc, pare complicat, dar va asigur eu ca merita sa nu dormi pentru aluatul asta fain!🙂 Mai departe va arat cum am facut eu placinta cu branza dulce, voi o puteti face sarata, cum doriti.                                      Se intinde o foaie mai mare decat tava in care se va coace placinta pentru a imbraca si marginile, voila!

Se bat cele 6 oua si se amesteca bine cu iaurtul, vanilia, coaja de lamaie, zaharul, branza si cand am omogenizat bine aceasta compozitie o turnam in tava in care am presarat in prealabil 3 linguri de gris. Punem deasupra merisoarele si stafidele.

Intindem alta foaie cu diametrul cat tava si o punem deasupra placintei sigilind-o bine pe margini, intepand-o cu furculita din loc in loc. O ungem cu ou, presaram susan, daca vrem, sau mac si placinta noastra e gata de dat la cuptor.

Se coace la cuptor preincalzit la 180 gr. aprx. 35 minute. Iat-o, ea  s-a bronzat, eu nu, ca eu vara nu dorm!🙂

Pacat ca doar o vedeti si nu o puteti adulmeca ! E delicioasa si arata ca o prajitura.  Toata lumea ma intreaba „cand mai faci placinta d’aia buna?”                                                                Dimineata pe racoare, as raspunde eu, sau cand pofta nu ma lasa sa dorm. Dar nu-i bai, ma scol in zori si tot o fac…Cand aveti timp si pofta, n-ar fi rau sa o faceti si voi. Merge si dulce si sarata, schimband branza. Iar aluatul asta e o minunatie, merita cu prisosinta impaturitul acela! Haideti la o portie, sau doua, ca nu prea stiu sa se fi multumit vreodata cineva doar cu o feliuta, nu, nu, nu!

Sa aveti pofta de placinta, de viata si sa dormiti, ca eu vara nu dorm/nu am somn/la placinte invart/muzica ascultand, ca eu vara nu dorm!🙂

P.S. O sa va arat in postarile urmatoare ce am mai crosetat din restul de coca fiindca e foarte spornica!

One thought on “Placinta cu branza si iaurt

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s