Fasole cu ciolan afumat

De indata ce ploaia a ostoit arsita am trecut la indeplinit pofte de fecior dornic de gustul de acasa. Nu se da in vant fiorul meu dupa mancare gatita, dupa carne in special, dar fasolea cu ciolan o adora si daca tot a venit acasa cateva zile nu se putea fara un ceaun cu fasole si nu fiert pe aragaz, ci la foc de lemne, asa ca la pomana…cam asa a sunat pofta. S-au adus pe masa ingredientele si s-a  pornit la indeplinit pofta baiatului, ca doar unul are mama!🙂

Ingrediente:

600 gr. fasole boabe                                                                                                                            2 morcovi
1 pastarnac
4 cepe mediii
1 cartof                                                                                                                                                 2 ardei grasi                                                                                                                                          1 kg. ciolan afumat                                                                                                                              o legatura patrunjelverde                                                                                                                    o  legatura leustean  verde
sare dupa gust, o foaie de dafin                                                                                                           3 linguri bulion (home made am avut eu, combinatie rosii/ardei kapia)
cateva frunze de marar(optional)
3 linguri ulei
piper si coriandru macinat

Mod de preparare:
Se sapala bine boable de fasole si se lasa la inmuiat in apa rece cel putin 6 ore, eu o las de regula de seara pana dimineata. Din cand in cand se mai schimba apa.

Boabele de fasole se vor umfla. Se arunca apa in care au stat, se mai spala o data si se vor pune la fiert intr-o oala incapatoare.  Cand apa va da in clocot se mai lasa sa fiarba 5 minute dupa care se va scurge zeama si se va adauga in oala alta apa fiarta. Acum se lasa fasolea sa fiarba la foc mic, timp in care ne ocupam de tocarea zarazavatului pe care il vom pune la fasole si de ciolan.

Se taie si carnea de pe ciolan, osul se va pune la fiert in oala cu fasole, iar carnea se va prelucra un pic, dupa cum se va vedea. Se lasa sa fiarba fasolea cam 1/2 ora, dupa care se vor adauga in oala zarzavaturile tocate.Se opreste 1/3 din cantitatea de ceapa si ardei. Intr-o tigaie se pune la prajit carnea de pe ciolan si dupa trei minute se aduga ceapa  si ardeiul pe care le-am oprit.

Se mai lasa 2 minute dupa care se adauga in tigaie si bulionul. Se pune si foaia de dafin si dupa un minut de imprietenire compozitia din tigaie se va rasturna in oala cu fasole. Tot acum se adauga si miroseniile sa se intrepatrunda gusturile.


Se lasa sa fiarba la foc mic pana cand consideram ca bobul de fasole e fiert suficient, se potriveste gustul de sare. Se va toca marunt leusteanul si patrunjelul, cea mai mare parte  din ele se adauga in oala atunci cand oprim focul, dar mai oprim cate putin sa punem in farfurie proaspat atunci cand servim ( noua asa ne place).                                                          Iata oala cu fasole gata fiarta.

Se serveste cu muraturi, cu o salata, sau cu ceapa frecata cu sare, depinde de pofta, dorinta si putinta! Dar sigur, sigur se serveste cu pofta! O poza din „alt film” unde am fiert fasole cu boabe rosii, asta ne place mai mult…

Nu fierbem prea des fasole, dar cand o pregatim, ne lafaim…

Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s