Mancare de bame (de post)

Bamele din gradina mea, puternic afectate la un moment dat de arsitele verii aproape se uscasera…nici prin gand nu-mi trecea la un moment dat, ca sansa de a mai valorifica ceva din ceea ce ramasese din ele poate fi una reala. Au fost pentru mine un exemplu fantastic de a renaste din cenusa. Nu mai aveau nicio frunza, dar deindata ce s-a racorit au inceput sa se imbrace in frunze,  sa infloreasca, ba si sa rodeasca! Asa se face ca astazi am cules destule ca sa gatesc mancarica de bame cu rosii, o mancare simpla, fara carne, dar foarte gusoasa. Cine doreste o poate face si cu carne, eu am o perioada de repulsie fata de carnea de orice fel si ma simt foarte bine si asa. Deci,  sa purcedem impreuna pe drumul parcurs de bamele mele pana au ajuns in farfurie.

Ingrediente:
600 gr. bame tinere
300 gr. rosii
2-3 linguri de ulei de masline, merge si altfel
fulgi de chili                                                                                                                                           3 cepe medii
sare, piper, dupa gust                                                                                                                          o legatura patrunjel                                                                                                                              o cana cu otet

Mod de preparare:
Se spala bamele, li se taie cu grija coditele pentru ca altfel se desfac pastaile. Se oparesc intr-o solutie de apa, sare si otet facuta astfel: o parte otet si trei de apa+ o lingurita sare. Depinde de circumferinta vasului cat de multa solutie preparati, astfel incat sa cuprinda bamele depasindu-le cu un cm. Oparirea e necesara pentru ca altfel bamele ar deveni gelatinoase, mai pe romaneste baloase, daca nu s-ar proceda asa.
Bamele nu se lasa mai mult de 10 minute din momentul in care saramura incepe sa fiarba. Se scot intr-o strecuratoare si se lasa la scurs. Se taie rosiile decojite cubulete, ceapa se toaca dupa dorinta, patrunjelul la fel.

Se  pune o tigaie cu uleiul la foc si se caleste ceapa pana devine sticloasa, dupa care se adauga rosiile decojite in tigaie.

Se adauga jumatate din cantitatea de patrunjel, sarea si mirodeniile si se lasa sa fiarba cu capac cateva minute. Apoi se adauga si bamele scurse, se completeaza cu o cana de apa, uitasem fulgii de chili. 🙂 Focul trebuie sa fie domol, altfel bamele s-ar putea desface.

Se fierb pana se patrund bine bamele. Dupa ce se stinge focul se aduaga si restul de patrunjel si sunt gata de servit.

Sunt satioase si gustoase. Absolut delicioase!

Noi iubim bamele si de aceea am depus eforturi sa le si cultivam, sa stim si de data aceasta ce mancam. Nu stiu daca si voi le iubiti, dar pofta vine si privind si mancand…Pofta buna!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s