Turta dulce cu miere de albine

Picture 405

Abia asteptam sa fac turta dulce in sezonul acesta si azi s-a impliniiiit! Miroase-n casa-a scortisoara, e cald si bine, chiar daca afara…

Si focul trosneste si turta mea dulce facuta cu caldura si dragoste dospeste, pana-atunci, bem un vin fiert, ca tot am adus scortisoara pe masa…

Picture 405Si-acum ne apucam de treaba, preagatesc turta dupa  reteta Ritei.

Ingrediente:

1 kg. faina

300 grame zahar
3 oua
250 gr. miere de albine
300 gr. unt sau margarina
2 lingurite scortisoara
ghimbir ras, dupa gust
coaja rasa de portocala
un plic praf de copt, sau 2 lingurite bicarbonat
un praf sare

pentru o portie de glazura:

un albus de la un ou mare 220-250 gr. zahar pudra cu amidon, din comert
o lingurita zeama de lamaie
coloranti alimentari

Mod de preparare:

Faina cernuta cu praful de copt, ghimbirul, scortisoara, coaja de portocala si un praf de sare  se pun intr-un castron. In alt castron se vor pune ouale cu zaharul si in cel de-al treilea castron se vor pune untul si mierea de albine.

Picture 441

Se mixeaza bine ouale cu zaharul si se toarna peste faina, dupa ce in prealabil am facut un micut crater in castronul cu pricina…

Picture 448

Se amesteca cu lingura de lemn, dupa care se adauga si compozitia de unt si miere topite la microunde, sau tinute intr-un loc cald si amestecate cu un tel, eu asa am facut , fiindca nu-mi place sa topesc mierea la Mw. si nici sa o fierb deoarece-si pierde calitatile. Se amesteca la inceput cu lingura si apoi cu mana pana incepe sa se ia coca de pe maini. Daca e lipicios aluatul, mai adaugati cate putina faina pana se intampla sa se dezlipeasca,  deoarece difera calitatea fainii si e posibil sa mai trebuie putina. La final aluatul se strange intr-o bila. Am apasat cu degetul in aluat pentru a se observa textura sa.

Picture 451

Se imparte in doua/trei bile mai mici, se acopera cu folie alimentara bilutele de coca dulce si se dau la rece 12  ore, eu  am lasat de seara pana dimineata sa se odihneasca aluatul, doar l-am obosit destul framantandu-l.🙂

Picture 458Se va  scoate coca din frigider cu o jumatate de ora inainte de a se coace. Se intinde pe hartie de copt foaie groasa cam de 3/4 mm. si se taie cu formele.

Picture 464Se aseaza distantate in tava pregatita cu hartie de copt si se coc aproximativ 10 minute la 170 de grade, cuptor preincalzit. Atentie, ca dupa ce ati copt vreo tei ture se incinge cuptorul si se ard foarte repede! Cand se scot din cuptor se mai lasa in tava cateva minute si apoi se pun pe gratar la racit. Ies  foarte multe, aici nu sunt toate!

Picture 474O sa aveti de lucru daca vreti sa le si ornati. Eu asa am patit, am stat in atelierul de pictura toata dupa amiaza, dar a meritat! Glazura se pregateste astfel: se bate bine albusul dupa care se incepe incorporarea zaharului lingura cu lingura, se adauga zeama de lamaie si se continua mixarea pana sta teapana glazura si nu cade de pe tel pret de veo 15 secunde. Eu am colorat rosu cu sirop de afine, verde cu gel de la wilton si am purces la impodobit braduti, clopotei si floricele. Tare frumoasa e treaba asta pentru mine!

Picture 519

Daca era si un piulic prin preajma-mi, era si mai frumos, dar puii mamii au zburat, mami le duce dorul si-i asteapta cu turta dulce buna, buna, cu miere de la stupii nostri.

Picture 525Picture 527

E frageda, aromata si are textura adevaratei turte dulci, numai de drag sa o mananci!🙂

Picture 542

Nu am mai putut poza detalii azi , fiindca s-au consumat bateriile, maine e o noua zi si sper sa fac poze mai frumoase, pe lumina ca astea sunt noctambule. :)      Acel maine a fost dupa nu stiu cate luni…am editat postarea ca sa adaug si martisorele de turta dulce ce se pot pregati cu mare succes la public pentru primele zile de martie. Le gasiti aici . Pofta buna!

 

21 thoughts on “Turta dulce cu miere de albine

  1. mmmm ce bine arata!!! sunt asa frumos impodobite…recunosc, nu prea ma dau in vant dupa turta dulce dar din astea as rontai cateva bucati!

    1. Cum sa nu ne placa turta dulce facuta in casa…abia astept sa vad casuta, la cat de talentata esti, sunt sigura ca va arata mai ceva ca in povesti!
      Spor!
      Si pupicei fara numar, fara numar si de la noi,mai ales pentru junior!

    1. Ufff, ma gandeam eu cand am postat ca asa o sa fie, dar lasa, ca mai e putin si o sa fac special o portie pentru intampinarea piulicilor!
      Dar nu mai suspina, te rog… te pupa mama sa treaca!🙂

  2. Gata, facut!Maine mai fac o tuta.Asta a fost de-ncercare.Maine fac cu untura! Cu o treime din cantitate mi-au iesit 60 de bucati.Stelute, braduti si inimioare! Sarut-mana, Gellutza!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s