Prajitura cu blat de albus si mac

Picture 1341

Exista, cred, pentru ficare gospodina perioade in care folosesete mai mult galbenusurile de la oua si ramane cu albusurile pe stoc, asa cum patesc eu dupa sarbatorile de iarna mai mereu! 🙂 Nu stiu ce faceti voi cu ele, daca le pastrati, eu vreau sa va prezint astazi o varianta onorabila de a le utiliza pregatind aceasta prajitura delicioasa. Mie imi iese foarte bine blatul tinand cont de anumite proportii pe care le-am verificat in timp, ca de exemplu: la fiecare albus socotesc 25 grame zahar si 25 grame ingrediente gen faina, cocos, mac, nuca. Daca stiti ca ouale au fost mari, mai plusati la urma cu o lingura de faina, la un numar de 8-10 albusuri.Acestea fiind spuse, trec la cele dulci. 🙂

Ingrediente:                                                                                                                                  Pentru blat:
8 albusuri (de la oua foarte mari au fost ale mele)
200gr. zahat tos, poate fi si farin
75 gr. faina (ar fi trebuit 50, dar am plusat, fiindca erau ouale XXL)
50 gr. fulgi de cocos
100 gr. mac                                                                                                                                              5 gr. praf de copt                                                                                                                                 coaja de lamaie sau portocala                                                                                                             un praf de sare

Pentru crema:
5 oua
1 litru lapte dulce gras, eu am avut integral
200 gr. zahar, sau dupa gust
80 gr. amidon sau doua plicuri de budinca de vanilie
coaja de lamaie si portocala                                                                                                              2o0 gr. ciocolata alba                                                                                                                             2 pachetele vanilie                                                                                                                                22 ml. esenta de lamaie sau portocala, o fiola                                                                           Optional, pentru ornat:
50 gr. fugi de cocos
50 gr. ciocolata alba

Mod de preparare: Se incepe cu blatul. Se preincalzeste cuptorul la 160 de grade si se pregateste tava cu hartie de copt, sau se unge cu unt si se tapeteaza cu faina, cum doriti.
Daca albusurile au fost la congelator se scot cu o zi inainte de preparare si se dezgheata in frigider. Se bat intr-un castron incapator, cu un praf de sare, la viteza mica a mixerului. Dupa ce „s-au infoiat” se aduaga zaharul in ploaie si se mareste viteza. Se adauga apoi macul.

Picture 1298

Se adauga apoi cocosul, faina cernuta de doua ori impreuna cu praful de copt si coaja de lamaie sau portocala.

Picture 1299

Picture 1300Se omogenizeaza cu grija, mestecand cu o paleta usoara compozitia de blat si se pune in tava. Daca prelucrati mai putine albusuri folositi o tava mai micuta.

Picture 1301

Se tine la cuptor cam 20 de minute, se face testul scobitorului, nu se rumeneste blatul! Crema se pregateste exact ca si cea de aici.
Deosebirea consta in faptul case folosesc 5 oua, nu 4, iar la final, cand se ia crema de pe foc, in loc de unt se aduaga ciocolata alba rupta bucati.

Picture 1313Dupa ce s-a topit ciocolata eu am adaugat sirop de afine pentru a obtine culoarea roz, punand putin cate putin pana am obtinut nuanta dorita( mai pusesem si pe foc cateva picaturi dar nu se colorase suficient). Se lasa crema la racit si apoi se distribuie uniform peste blat, pozele sunt foarte intunecate fiindca era aproape miezul noptii cand am ajuns la operatia asta.

Picture 1317

Deasupra am ales varianta ciocolatei albe rase, dar nu mi s-a parut suficienta cata am avut si am plusat cu fugi de cocos, voi aveti latitudinea alegerii oricarei modalitati de a orna dupa imaginatie. Se lasa la rece cel putin sase ore, dupa care se portioneaza in formele si marimile dorite. Eu am taiat-o clasic, a doua zi.

Picture 1333

E o placere sa o tai, dar si sa o gusti!

Picture 1352Combinatia de mac si cocos da blatului o savoare fina, iar aspectul  general e si frumos si pufos!🙂

Picture 1337Picture 1358Textura si gustul cremei completeaza intr-un mod fericit calitatile blatului, astfel incat la final toata lumea o  mananca in rafale si cu pofta si nu in ultimul rand, o lauda!. Acesta este si motivul pentru care am hotarat sa o dau mai departe, ca o sugestie pentru folosirea albusurilor de prisos, cu folos. :)  Pofta buna!

Picture 1341

7 thoughts on “Prajitura cu blat de albus si mac

    1. Imi pare rau sa aud asta, Diana! Ma gandesc, nu cumva sa fie de la oua…Mie nu mi s-a intamplat niciodata, am facut si chec pornind de la reteta asta si mi-a crescut ca un gigant; eu folosesc doar oua de la gaini crescute in curte, nu stiu ce sa-ti spun, imi pare foarte rau ca nu-ti iese asa cum ar trebui, dar tin pumnii ca sa iasa data viitoare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s