Clafoutis sarat

Destinatia initiala a clafoutisului, dupa cum spun francezii, a fost sa fie ceva dulce si  cu cirese, daca se poate! Dar cum in bucatarie majoritatea regulilor pot fi incalcate fara penalizari prea mari, lucru ce nu impune si lipsa pierderilor, in lipsa amenzii 🙂 oamenii au „crosetat” modele noi pornind de la reteta de baza a frantuzilor. De la principiul incalcarii regulilor nu fac exceptie nici eu, fiindca vine weekendul si tre’ sa adun de prin frigider oarece ramasite de care, se pare, nu prea se mai atinge nimeni. Facem inventarul, apoi o mica socoateala a potrivirii ingredientelor si gata, putem incepe!

Ingrediente:

4 oua mari                                                                                                                                            4 linguri cu varf de faina
300 ml. lapte integral
100 gr. jambon crud, poate fi si altceva, sunca, prosciutto…
100 gr. boabe de mazare congelata, poate fi si proaspata                                                          un dovlecel mare 100 gr. cascaval, sau altceva din breasla sa                                                    piper oregano, sare, dupa gust                                                                                                         2 linguri de ulei de masline                                                                                                              unt pentru uns tava

Mod de preparare:

E atat de simplu! In primul rand se taie in  bucati potrivite  jambonul si se agita cateva minute intr-o tigaie incinsa, in care se pune o lingura de ulei. Dovlecelul se taie felii si se soteaza in cealalta lingura de ulei (eu l-am amestecat cu cel ramas de la jambon, sa aiba gust) !

Picture 438Picture 439Intr-un castron se sparg ouale, se amesteca putin, se adauga faina, se omogenizeaza.

Picture 449Se toarna apoi laptele si mirodeniile si este totul pregatit de aranjat in tava care se unge bine cu unt. Se aseaza uniform in tava boabele de mazare, dovlecelul si jambonul scurse de ulei.Picture 442Peste acestea se toarna compozitia de aluat, iar deasupra se rade cascavalul.

Picture 452

De acum, tava este numai buna de introdus la cuptor! Cuptorul se preincinge la 180 de grade. Se coace  30/35 de minute, verificarea cu varful cutitului nu strica, daca varful iese curat, e gata. Pana se raceste, bucatarul se mai foieste, nerabdare creste… Dar vine si momentul savurarii, voila!

Picture 487Picture 490E de-a dreptul delicios ! Si cand te gandesti ca „la facut” nu-i deloc pretentios… 🙂

Picture 513Pofta buna!

Picture 486

6 thoughts on “Clafoutis sarat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s