Tort cu crema de cocos

N-am stiut cum sa denumesc  acest tort nici cand am inceput sa-l prepar, nici la terminare si am decis atunci, sa-l numesc cat mai simplu posibil pornind de la un ingredient de baza, cocosul, care ma fascineaza pe zi ce trece mai mult in preparatele dulci. Nu l-am facut pentru o ocazie anume, ci pur si simplu pentru o zi de duminica in famile, cand e mereu pe lista meniului si „ceva dulce”. Fiindca am dorit sa experimentez cate ceva in vederea surprizelor dulci de martisor, am ales pregatirea unui blat rosu, pentru a fi in ton. Iata ingredientele folosite pentru realizarea minunatului tortulet ce a constituit pata de culoare a unei zile noroase, fiind o adevarata incantare dulce.

Pentru blat:                                                                                                                                             5 oua                                                                                                                                                     250 gr. faina                                                                                                                                        200 gr. zahar                                                                                                                                           5 linguri sirop de afine concentarat, ca sa obtinem blatul rosu, daca vreti blat normal, se pun 5 linguri apa calda                                                                                                                        50 grame merisor uscat                                                                                                                     coaja de lamaie sau portocala                                                                                                              un varf de cutit de sare

Pentru crema de cocos:                                                                                                                      300 ml. lapte dulce                                                                                                                             250 gr. zahar                                                                                                                                         100 gr. frisca batuta                                                                                                                               3 oua medii                                                                                                                                             30 gr. amidon alimentar                                                                                                                      100 gr. unt nesarat                                                                                                                             150 de gr. nuca de  cocos macinata                                                                                                   100 gr. ciocolata alba                                                                                                                           coaja de portocala sau lamaie, vanilie, dupa gust

Mod de preparare:                                                                                                                          Se pregateste blatul. Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se vor bate bine cu siropul de afine incalzit, sau cu apa , daca nu doriti sa obtineti blat rosu. Se adauga zaharul in trei transe, batandu-se bine dupa fiecare priza, iar cand acesta s-a dizolvat se adauga si galbenusurile unul cate unul. La urma se adauga faina bine cernuta, coaja de lamaie, se incorporeaza usor cu o paleta de jos in sus. Se toarna compozitia in tava pregatita cu hartie de copt. Se presara merisoarele deasupra blatului. Se va coace la cuptor preincalzit la 180 de grade timp de 25 de minute, apoi se scoate din forma si se lasa la racit pe un gratar.

Picture 352Picture 356In timp ce blatul e la cuptor se pregateste  crema. Se dizolva amidonul in patru linguri de lapte. Restul de lapte se pune la fiert impreuna cu ouale si zaharul. Se amesteca tot timpul sa nu se prinda de oala. Cand laptele da in fiert se toarna peste amidonul dizolvat si va fierbe pana da in cateva clocote. Se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca, apoi  se adauga ciocolata topita  pe BM. Urmeaza sa se e adauge cocosul si la urma untul frecat spuma. Au mai ramas de pus frisca si mirodeniile, e timpul sa se adauge si ele. Se adauga aceasta crema peste blatul de  tort asezat in forma in care s-a copt, dupa ce aceasta s-a captusit in prealabil cu folie alimentara. Eu nu am vrut sa-l insiropez deloc, fiindca blatul era foarte proaspat si mi-a placut asa, voi puteti sa si insiroptai daca vreti sa fie siropos.🙂

Picture 359Se netezste crema, se acopera cu folie si se da la rece cateva ore. Si dupa aceea, chemati ajutoare la savurat, veti avea cu ce sa va laudati. Eu l-am facut de doua ori si l-am ornat foarte simplu, neavand ocazii speciale, ci doar drag de a indulci pe cei din jur. Prima data l-am ornat asa.

Picture 377A doua oara i-am pus deasupra o glazura de gelatina fiarta cu suc de zmeura, coacaze si doar cateva afine, nu multe ca se face movulie!

Picture 098Sectiuni delicioase.🙂

 

Picture 131

Am fost nevoita, la un moment dat, cand mai ramasese foarte putin sa-l impart cu niste musafiri si am taiat sub forma de prajitura, data viitoare mi-am propus sa-l coc in tava dreptunghiulara si sa-l tai sub forma de prajitura, ca aici , fiindca ii sta foarte bine si asa!

Picture 146

Cam asta e minunatia pe care am clocit-o pornind de la retete vechi si combinand experiente pozitive care sa imi aduca rezultatul visat si putin roz :)  in aceasta primavara cu vreme gri, bacoviana!

Picture 114

Mi-am indeplnit cu drag o promisiune, aceea de a posta reteta, Delia, sper sa-ti iasa asa cum doresti!

Picture 131Sa aveti o primavara frumoasa  si viata dulce, va doresc!

Picture 110

Pofta buna!

2 thoughts on “Tort cu crema de cocos

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s