Paine „Margareta” I cu seminte

Din toamna pana primavara tarziu cand se instaleaza caldura, mancam numai paine de casa. Imi place sa  fac aluatul in diverse moduri si am incercat multe retete, e o placere deosebita sa framant aluat pentru pita si apoi sa miroasa a paine calda in bucataria noastra. Nimic altceva nu-mi aminteste mai tare de vremea copilariei  ca mirosul ce razbatea din cuptorul mare in care bunica punea la copt sase paini mari si cativa colacei. Mirosul ne aducea acasa de la joaca, de prin vecini si ce cuminti stateam pe langa buni asteptand momentul cand dadea la o parte usa mare a cuptorului de lut, scotandu-ne colacii rumeni. De multe ori, toamna cand erau strugurii copti, fugeam cu colacul in mana drept in via din spatele casei si ne ospatam pe cinste. Sa fi avut pe-atunci vreo sase ani…unde esti copilarie, cu painica ta cu tot?  :(  Cum vremurile acelea nu se mai intorc, sa va povestesc cum fac eu painica, poate-mi mai trece dorul…

Ingrediente:

550 gr. faina
175 ml. lapte caldut
100 ml. apa calduta                                                                                                                              25 g drojdie proaspata                                                                                                                       o lingura cu miere de albine, sau zahar daca nu aveti
o lingurita rasa de sare                                                                                                                      2 linguri de ulei de masline
50 gr. miez de floarea- soarelui                                                                                                seminte de mac, marar, susan, coriandru, sau ce va place pentru deasupra                                                                                                                                               un ou pentru uns

Mod de preparare:

Se amesteca apa cu laptele. Se faramiteaza drojdia cu o furculita, se aduaga si mierea frecandu-se cu furculita pana devine drojdia lichida. Se toarna peste drojdie amestecul de apa/lapte si 4 linguri cu varf de faina, se omogenizeaza si aceasta este maiaua care se acopera cateva minute, depinde de drojdie, pana isi tripleaza volumul si face bulbuci. Faina cernuta se pune intr-un castron suficient de incapator, se face in mijlocul ei un micut crater si acolo se toarna maiaua gata dospita. Cu o lingura de lemn se amesteca usor, se adauga uleiul si sarea. Apoi se incepe framantarea cu mana, luand coca dinspre margine spre centru. Se obtine un aluat nelipicios, in care, la final se adauga si miezul de floarea- soarelui. Se acopera cu un prosop si se pune la un loc caldut. Se lasa la crescut aproximativ 40 de minute. Apoi se manevreaza aluatul crescut pe o planseta infainata, impartindu-se in 7 bilute egale.

Picture 134Picture 136

Se pregateste o tava cu hartie de copt in care se vor aseza bilutele de coca sub forma petalelor unei flori, dispunandu-se sase pe margine si o biluta pe post de boboc, in mijloc, doar visam la o painica sub forma de margareta! 🙂

Picture 138Se acopera tava cu un prosop moale si se lasa iarasi la crescut, maxim 30 de minute, dupa care se unge fie cu tot oul batut, fie doar cu galbenusul batut cu o lingurita de lapte sau smantana. Se presara semintele. Eu am presarat pe „mingiuta” din mijloc seminte de marar pentru a-i da spect de boboc si pe cele de pe margini, petalele, seminte de susan, de aceasta data, de fiecare data presar altceva!

Picture 149

Se coace la cuptor preincalzit la 160 de grade 35-40 minute. Se rumeneste frumos si miroase ca pe vremuri. Dupa ce se scoate din cuptor se inveleste cu un prosop aproximativ o ora pentru a ramane moale coaja. Dar la noi niciodata nu sta atat, fiindca mirosul painii calde nu ne da pace si abia asteptam degustarea!

Picture 178Gustul painii calde nu poate fi comparabil cu altceva, dupa parerea mea!

Picture 183

Pofta buna!

Picture 186

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s