Sarmale cu ciuperci (de post)

Deliciul culinar al oricarui post premergator marilor sarbatori crestine il reprezinta pentru noi aceste sarmale deosebite,  pe care le pregatesc intotdeauna cu nerabdarea de ale termina si degusta cat se poate de repede…intrucat stiu ca exista o persoana care doreste reteta cu orice pret, nu mai stau pe ganduri si insir ingredientele necesare:

10481923_340770269409537_2968821204865585458_n

500 gr. ciuperci

500 gr. orez
2 morcovi medii
4 cepe

foi de varza murata

6 linguri de ulei

pasta sau sos de rosii
marar verde si patrunjel, cat doriti…
piper proaspat macinat, cimbru uscat, sare dupa gust

Iata o poza de grup a ingredientelor de baza ale retetei, cele marunte s-au adus pe parcurs.

Picture 260

Mod de preparare:

Dupa cuma arata fotografia, se toaca ceapa, se rade morcovul marunt, ciupercile se toaca si ele, orezul se spala, foile de varza se taie de marimea potrivita unei sarmale. As zice ca aceasta este faza premergatoare pregatirii sarmalelor,  acum incepe faza facatoare de minuni apetisante. 🙂 Se dunstuieste ceapa intr-o tigaie incapatoare, se adauga si morcovul si dupa cateva minute se pun si ciupercutele. Se lasa cateva minute la sotat, pana se evapora apa.Picture 265Picture 267Se adauga orezul si 50 ml. apa si se mai fierbe  totul cateva minute.

Picture 269Se opreste focul si se lasa acest amestec la racorit un sfert de ora. Apoi se adauga sosul/pasta de rosii, piperul, cimbrul,verdeata tocata marunt, sarea, in cantitate mica, fiindca varza este acra, aveti grija!

Picture 271Se omogenizeaza bine acest amestec si se incepe infasurarea sarmalelor, punand deasupra frunzei de varza cate o lingurita  de compozitie cu orez&ciuperci.

Picture 287Cand sunt gata infasurate toate sarmalele, se aseaza intr-o oala. Se presara printre ele boabe de piper, foi de dafin si se toarna dupa fiecare rand cate doua linguri de sos de rosii. Se acopera cu un strat de varza tocata, crengute de cimbru si se fierb la foc potrivit aproximativ o ora.
Picture 273

Mai ramane un singur lucru de facut, sa se manance cu pofta!

Picture 519Au un gust de nedescris, adica bun, bun, bun! 🙂

Picture 546

Cu asa mancare, nu simti ca postesti!

Picture 537Si zau, ca, facandu-le, nici macar nu obosesti!

Picture 549Pofta buna!

Picture 523

 

 

 

 

Anunțuri

11 gânduri despre „Sarmale cu ciuperci (de post)

  1. Da,Geluta,mai dau si eu pe-aici,ca sa-ti raspund la intrebarea-constatare de la postarea precedenta 🙂 Adevarat, ca nu pe-atat de des si nu apuc sa pregatesc din toate, pe cat ar trebui,avand de unde-alege dintr-un astfel de cufar cu minuni. Suna banal,dar timpul……
    Si e si normal sa fie apreciat,macar si din umbra,pentru ca e bazat pe traditii si facut din suflet.

    1. Cuvintele tale ma cam lasa descoperita… Din suflet iti spun ca astept cu nerabdare si lansarea blogului tau, fiindca stiu ca ai avea ce sa ne arati. Multumesc pentru aprecieri!

      1. Sunt cuvinte pline de-adevar si spuse pe merit,nu doar de dragul de-a zice ceva. 🙂
        Cred ca e rusinos sa ma plang de timp,daca ar fi sa ma compar cu multe alte gospodine,dar e si el o cauza din care nu cred c-apar degraba cu vreun blog.Si-apoi nu cred ca am destula daruire,imginatie si talent pentru asa ceva.Dar multumesc ca ai mai multa incredere in mine decat eu insumi. 🙂

      2. Am intotdeauna incredere in ceea ce faci si ce zici, Ellani! Si te cred si cand e vorba de lupta cu timpul, fiindca e si dusmanul meu.:(
        Dar daca-ti propui un proiect de genul acesta, e mult pana incepi, pe urma da dependenta.:)
        Eu iti urez succes in tot ceea ce faci si am eu asa un filing ca voi scrie candva un comentariu pe blogul tau!:))))))))))))))))))

    1. Ufff, am de postat o groaza de retete, mai primesc rugaminti si in privat si nu reusesc sa le postez pe toate, am zile prea pline in jur si ajung la cufar tot pe fuga! Dar nu-l las, tre’ sa depozitez, ca se aduna anii si mi-e teama ca nu le-oi pune la pastrare pe toate. 🙂
      Inspira-te, ca e o reteta simpla, dar cu efect maxim! Abia astept sa le degust si pe ale tale, virtual!
      Te pup si eu!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s