Legumele si zarzavaturile de sezon si-au facut deja aparitia si noi ne straduim sa le folosim intr-o masura cat mai mare in alimentatia de zi cu zi, dar avem grija totodata sa le aducem alaturi de ele pe cele ramase in stare buna prin camari, radacinoasele, in special, care au o durata de viata lunga daca sunt depozitate corespunzator. In spiritul acestei idei am pregatit eu aceasta ciorba de zarzavat al carei ingredient forte a fost sfecla rosie ce a convietuit prietenos in oala si-n farfuriile comesenilor cu toate celelalte consoarte.
Ingrediente:
500 gr. sfecla rosie 500 gr. cartofi 2 morcovi 2 pastarnaci mici 3 cepe medii 2 ardei grasi (rosu si verde) o legatura mare de leustean o legatura mica de patrunjel 4 linguri de ulei de masline 500 ml. bors home made, sau ce agent de acrire se doreste…
Dupa cum se observa deja din poza ingredientelor, toate se taie marunt, atat cat ne lasa inima. 🙂 Eu am avut o sfelcla cu cateva frunze tinere si le-am taiat si pe acelea, cu cat mai mult verde, cu atat mai bine! Se pun apoi la sotat, doar pana se inmoaie putin devenind sticloase ceapa si ardeiul, iar dupa cteva minute se adauga morcovul, pastarnacul si cartofii lasandu-se asa inca cinci minute.
Dupa aceasta operatie se transfera totul intr-o oala speciala de ciorba( eu in oala sub presiune) in care au fiert in prealabil doi litri de apa. Se adauga si sfecla rasa pe razatoarea de mere, se acopera oala si se lasa sa fiarba in voie.
Acum este timpul sa va impartasesc un secret…Opriti putina sfecla nefiarta pe care o veti folositi catre final pentru a obtine o culoare frumoasa a ciorbei. Dupa ce au fiert zarzavaturile cateva minute, turnati peste sfecla oprita (cruda) un polonic de supa din oala si lasati-o in asteptare pana catre final. Sfecla isi va revarsa frumusetea de culoare in lichidul respectiv. Intre timp, verificati gradul de fierbere al zarzavaturilor, potriviti de sare si cand este totul fiert se adauga borsul, se potriveste iarasi gustul de sare, daca este cazul. Se lasa sa dea in cateva clocote si cu doua minute inainte de final se adauga in oala cu ciorba si zeama colorata din castronul in care s-a oprit sfecla. Veti fi incantati sa constatati efectul acestui „tips” in momentul servirii ciorbei, va arat o poza si de la locul faptei, dar nu e suficient de elocventa. Cand se stinge focul se adauga in oala jumatate din verdeata, restul in momentul servirii.
E buna, sanatoasa si tare gustoasa. (Poza din avion) 🙂
Cand vezi farfuria aburind, simti ca nu mai ai rabdare pana iei o lingura sa o gusti…
Si dupa ce i-ai aflat gustul, sigur mai vrei supliment, sau cel putin asa e la noi! Nu se mai aude decat mmmm…
De aceea o pregatesc cu drag si pofta de cateva ori pe an, stiind ca ea nu inseamna doar un plus de culoare in farfurie ci si un aport important la starea de sanatate a familiei, pentru care gatesc nu doar cu drag, ci si cu mare grija! Pofta buna!
Buna pe frigul asta!
Chiar asa, Miruna’s!
Perfecta si in post.
Exact!
Mi se pare tare interesanta ciorba pe baza de sfecla rosie. Mancarica am facut, dar am sa incerc chiar azi reteta ta, Gela. Eu sunt o mare consumatoare de sfecla. Imi place foarte mult, mai ales in salate, sucuri uneori. Sa ai sanatate si dorinta de-a mai impartasi, ca de unde!