Salau la cuptor cu garnitura de piure de telina

Intotdeauna tin cont de specificul sarbatorilor noastre crestine si adaptez pe cat posibil meniul in functie de „cerinta” zilei. Pe 6 august, de sarbatoarea Schimbarea la fata a Domnului, biserica ofera dezlegare la peste pentru bucuria praznicului. Care bucurie si la voi sa fie si cum la bucurii romanii se aduna in jurul mesei si celebreaza, pentru aceasta masa sarbatoareasca de astazi va propun aceasta reteta minunata cu salau de Dunare! Pentru reusita ei sunt ncesare urmatoarele ingrediente:

1,5 kg salau                                                                                                                                           2 cepe
3 căţei de usturoi (sau mai multi, dupa gust)
5-600 grame capatana de telina
1 ceaşcă de smântână (200 grame)
sare, piper,  mix argentinian de condimente pentru peste, daca aveti
1 lămâie
un morcov mare
pătrunjel verde
vin alb ( 2 pahare)
cimbru verde/uscat
optional frunze de lamaita, eu am avut
un ardei rosu sau de oricare, gras
1 ardei mic iute
ulei de masline
pasta de wasabi, daca nu aveti, nu-i bai!
3-4 boabe ienibahar
o foaie de dafin
sare dupa gust

De departe, salaul troneaza ca si ingredient principal pe langa restul ingredientelor!Picture 505Pestele se curata, se portioneaza, daca aveti file, e si mai bine. Se aseaza intr-o tava potrivita si incepe imbalsamarea cu mirodenii partea care-mi place mie cel mai mult.

Picture 508Sa recapitulam, peste peşte se pune: piper, cimbru tocat, frunzele de lamaita, zeama de lămâie, ardei taiat, o ceapa din cele doua taiate rondele/solzisori , doi catei de usturoi tocati, pasta de wasabi, daca aveti, nu puneti multa, mai ales daca la masa vor fi si copii, adaptati dupa trebuintele dumneavoastra.

Picture 511Se continua cu foaia de dafin, amestecul de condimente, morcovul taiat rondele , ienibaharul, ardeiul iute tocat marunt. Se stropeste cu un pahar de vin alb, se mai completeaza cu o ceasca de apa sau mai multa, sa nu fie salaul pe uscat, ca ii place la apa mare!🙂
La finalul operatiunii se adauga ulei, cam patru linguri, se sareaza dupa gust si se da la cuptor cam 20/25 de minute, in functie si de cat de groase sunt bucatile de peste. E gata!

Picture 515In timp ce salaul face sauna, se pregateste si garnitura. Se taie in patru doua cepe, ţelina se taie in doua/in patru, in functie de marime şi împreună cu catelul de usturoi ramas se fierb în apa şi în vin (un pahar) cu puţină sare. După ce au fiert se scurg de zeamă, se mixează ca orice piure, se adauga smantana si e totul gata pentru pregatirea mesei.

Picture 524Se aranjeaza platourile dupa pofta si imaginatie, se degusta vinul sa se stabileasca daca se potriveste totul…                                                                                                                             Platou cu autoservire.

Picture 535Eu nu ornez niciodata la fel un preparat pe care l-am pregatit in timp de mai multe ori, de data asta am plusat si cu un tandem de morcovi si cartofei festivi, cu lamaie prin preajma, voi aveti imaginatia libera sa ornati si sa serviti cum doriti, ca tot bun, bun si bisat la scena deschisa ramane, ca doar e salau de Dunare!                                                                                   Iata si-un platou individual.

Picture 541Detalii apetisante, va spun asta sub juramant de credinta, la o zi mare!🙂

Picture 540In speranta ca v-a placut salaul pescuit cu manutele lui de insusi domnul sot si pregatit de je, va asmut  papilele 🙂 cu o ultima imagine si va promit ca revin si cu alte retete cu salau, ca tare ne  mai place!

Picture 532Pofta buna si sarbatoare frumoasa!


One thought on “Salau la cuptor cu garnitura de piure de telina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s