Prajitura cu prune&corcoduse si crema de mascarpone

Intotdeauna sunt impresionata de puterea de a rodi a pomilor fructiferi. Parca-as simti nevoia sa le fac si eu o reverenta, fiindca am senzatia ca ei, de fapt, asta fac atunci cand intind catre noi crengile doldora de roade. Pur si simplu ma coplesesc  aceste imagini cand merg in vizita la livada…

Picture 634 P1080153

P1080166P1080162Deci, o vizita in livada si nimic mai mult si dorinta de a pregati un dulce savuros cu fructe proaspat culese e deja transformata in realitate si ingredientele se aliniaza la raport, gata de a intra in iuresul faptelor dulci, aducatoare de bucurie celor care le iubesc si le apreciaza.

Ingrediente:

Pentru blat: 6 oua
325 gr. zahar
325 gr. faina
150 ml. lapte
100 ml. ulei
coaja unei lamai medii
vanilie de care doriti
un praf de copt (7 gr.)
500 gr. prune curatate de samburi
Nota: Daca doriti sa faceti prajitura intr-o tava mai mica, injumatatiti sau flosititi doar doua treimi din ingrediente, eu am vrut-o inalta, cu tinuta!

Pentru crema: 400 gr. mascarpone
150 gr. zahar pudra
250 ml frisca lichida
coaja de lamaie sau portocala
20 gr. gelatina granule
bobite din baton de vanilie sau2  pliculete de vanilie

Pentru fructele caramelizate: 500 gr. prune si corcoduse curatate de samburi
7 linguri de zahar brun
scortisoara,  ghimbir ras sau cardamom
50 gr. unt

Mod de preparare:

 Se porneste  cuptorul setandu-se la 180 de grade. Se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul, apoi se adauga uleiul si laptele, vanilia, coaja de lamaie, faina cernuta in prealabil cu praful de copt. Se incorporeaza apoi albusul batut spuma, amestecandu-se usor, de jos in sus, cu o paleta, nu cu mixerul. Se toarna compozitia  (moale ca de chec) in tava ( 35/40) pregatita cu hartie de copt si se aseaza deasupra prunele cu scobitura in sus, neaparat, ca sa nu-si lase zeama in blat. (Eu am avut un ajutor, care, nestiind tipsul, a asezat cateva altfel, dar acum a invatat lectia.) 🙂

P1080415Se coace la cuptorul preincalzit, timp de 35 de minute, la 180 grade. Pana se coace blatul, se pregatesc fructele pentru caramelizat. Se seaza intr-o tava antiaderenta prune amestecate cu corcoduse desfacute de sambure. Aici fac o paranteza…Eu am corcoduse rosii care se desfac de pe sambure ca si prunele, daca nu aveti corcoduse puteti folosi fara probleme doar prune si rezultatul va fi la fel de bun. Se presara peste fructe zaharul si mirodeniile, se taie untul cubulete si acestea se imprastie peste fructe si se da tava la cuptor imediat ce se va scoate blatul. Se lasa la cuptor cam 20 de minute.In acest timp se pregateste crema cu mascarpone. Se pune gelatina la hidratat in 60 ml. apa rece. Se bate frisca. Mascarponele se mixeaza cu zaharul si coaja de lamaie/portocala, se pune vanilia. Gelatina se incalzeste la BM. pana devine fluida, nu se fierbe! Se lasa la racit si cand devine ca o miere curgatoare se adauga peste frisca amestecandu-se energic. Se pun la un loc frisca batuta cu gelatina si crema obtinuta prin mixarea mascarponelui, se omogenizeaza cu mixerul de data asta. Gata si crema!Pana se intareste putin crema, se intind prunele si corcodusele( daca ati avut) caramelizate peste blat. Se netezesc usor,  cu atentie si apoi se toarna crema intinzandu-se uniform cu o spatula. Gata prajitura, ramane doar sa o ornam, dar asta se va face dupa ce o tinem cel putin o ora la frigider, sa se intepeneasca bine crema. Eu am taiat dreptunghiurile intai si apoi am ornat fiecare prajitura in parte, nu am bibilit foarte mult fiindca era miezul noptii cand faceam asta.

P1080468Inainte de prezentarea la masa m-am mai ocupat putin de „imaginea” lor… Erau frumoase, parfumate, gata de intalnire. Care intalnire cu degustatorii a fost pasionala, s-a lasat cu muscatura dupa muscatura, ca prea era buna!🙂

P1080487

P1080486P1080490Nimic nu este complicat in pregatirea acestei prajituri; poate doar sa mai pastrezi o bucatica pentru mai tarziu, dupa ce ai aratat platoul audintei pofticioase! Abia astept sa o fac sub forma de tort la proxima ocazie deosebita din familie, ca e spectaculoasa! Cred ca merge si cu mere, cu pere, gutui. Voi avea grija sa fac diverse variante, pentru ca noua ne-a placut foarte mult, sper sa o faceti si sa va placa si voua cel putin la fel de mult. Pofta buna!

P1080497

13 thoughts on “Prajitura cu prune&corcoduse si crema de mascarpone

    1. Sper s-o incerci intr-o zi si sa-ti placa la fel de mult cum ne-a placut noua. Ma bucura vizita ta pe blog si sper sa nu ramana singulara, sa mai gasesti din cand in cand cate ceva care sa-ti placa!

    1. Cand treci la mare prajitura-i gata si pentru tine, cum sa pleci la mare chinuita de pofta, eeeeeeeeeeee! Dai pe la mine si iei o duzina , pentru toata gasca!🙂 Mi-era dor de „pupul” tau!

  1. Cu prajitura asta m-ai dat gata🙂 , iar pozele cu pomii plini de corcoduse si prune imi amintesc de copilaria mea cand ma urcam pe magazia de lemne sa le culeg. Am sa o incerc cu siguranta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s