Focaccia cu ceapa si masline

Era o vreme cand faceam focaccia saptamanal, de multe ori nici nu se termina ultima bucata dintr-o tura si ma apucam sa o prepar pe urmatoarea, asa de tare ne „setasem” pe aceasta surioara a pizzei…Au venit vremuri mai aglomerate si abundenta retetelor de tot felul aflate pe lista mea de asteptare m-au facut sa mai raresc episoadele, dar pentru noi ramane in continuare pe lista de preferinte, motiv pentru care doresc sa o „depozitez” si in cufarul meu cu lucruri de suflet, sa aiba copiii unde sa apeleze in caz de pofta urgenta.🙂

Ingrediente:

500 gr. faina                                                                                                                                    280 ml. apa calda
25 gr drojdie proaspata sau 10 gr. drojdie uscata
o lingurita zahar
o lingurita sare
5 linguri ulei de masline
o ceapa rosie mare                                                                                                                         100 gr. masline fara samburi                                                                                                            o lingurita de oregano uscat                                                                                                            optional: fulgi de chili

Mod de preparare:

Se prepara aluatul dupa posibilitati, fie manual, fie la masina de paine, caz in care este foarte simplu: se foloseste drojdie uscata, se adauga ingredientele in ordinea prescrisa de instructiunile masinii si se seteaza pe programul de framantat. In celalalt caz, se procedeaza cam asa…Se freaca drojdia (proaspata de preferat in acest caz) cu zaharul intr-un castron mic, se adauga trei linguri din apa calda si cand s-a lichefiat totul se face un crater mic in castronul cu faina cernuta, se pune drojdia acolo si apoi se adauga restul de apa, sarea si 3 linguri de ulei, se amesteca bine cu o lingura de lemn, la inceput, dupa care se framanta cu mana.

Picture 043Se va obtine un aluat elastic, care se strange repede intr-o bila, se acopera cu un prosop moale si se lasa la crescut 30 de minute, intr-un loc cald.

Picture 055Indiferent cum preparam aluatul, dupa ce a crescut suficient, il intindem direct in tava pregatita cu hartie de copt, prin apasare cu degetele. Asezam maslinele si ceapa taiata rondele (din care mai pastram si pentru deasupra) si le apasam usor in jos. Nu-i niciun bai daca raman gropite in urma degetelor! Se stropeste cu uleiul ramas, se presara oregano      ( eu am pus si fulgi de chili, fiindca ne place picanta) apoi restul de rondele de ceapa si se introduce in cuptorul preincalzit la 180 de grade,  pentru 20 de minute. Asa arata la mine, inainte de copt.

Picture 552Gata, s-a copt, ne pregatim de atac!🙂

Picture 570Miroase-mbietor! Mmmmm…

Picture 579E buna rau! Cui nu i-ar place asa ceva?

Picture 577Noua ne place mult…Simpla, sau cu diverse umpluturi, o savuram cu placere si ne este drag sa ne intalnim cu prietenii langa o tava aburinda!

Picture 583Nu-mi ramane decat sa va urez spor la fabricat, dar mai ales, pofta buna la mancat!🙂

8 thoughts on “Focaccia cu ceapa si masline

    1. Asa mi s-a intamplat si mie, Paula! Cu atatea minunatii culinare in jur, chiar ca nu stii pe care sa pregatesti mai intai… E si normal sa vrei sa incerci si altceva, dar de renuntat la un preparat consacrat in constiinta familiei, nici ca se pune problema! Asadar, focaccia se mai face!🙂🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s