Tort aperitiv cu urda (ricotta) si rodie

Azi am avut zi de laborator, as zice, 🙂   am facut experiente in bucatarie si daca tot mi-a reusit experimentul, sa-l dau mai departe, zic, fiindca rezultatul a fost o incantare a gustului si ochiului pentru noi, priviti-l !

P1110221Dupa cum am spus in titlu, experimentul a avut ca obiectiv obtinerea unui tort aperitiv din urda si branza imprietenite cu alte cateva ingrediente, la care ma gandeam demult, tot intrebandu-ma „cum le-ar sta impreuna?” Raspunsul, nu exagerez, ar corespunde dictonului”Lasa hrana sa-ti fie leac”(Hipocrate) Si cu asta, consider ca am spus tot.

Ingrediente:

400 gr. urda, sau ricotta, daca nu aveti urda, eu am avut de la baci                                      150 gr. branza de oi
250 gr. lapte acru ( eu am avut integral, home made) merge si iaurt
un fruct de rodie (mare)
2 cepe rosii medii
2 linguri de ulei de masline                                                                                                                  80 ml. apa plata                                                                                                                                 10 gr. gelatina                                                                                                                                     4 linguri de lapte dulce
o lingura de otet
o lingurita de zahar                                                                                                                             o lingura de amidon
sare, daca mai este nevoie, fiindca branza e sarata
optional, kiwi pentru ornat

Picture 001Mod de preparare:

Se scot semintele din rodie. Se curata ceapa, se spala, se taie solzisori. Se soteaza ceapa, doar pana sticleste in ulei de masline, se adauga apoi si 2/3 din boabele de rodie, zaharul, otetul si apa si se mai lasa pe foc 3 minute dupa ce amestecul da in clocot.

Picture 004Se ia apoi tigaia de pe foc si se rastoarna totul intr-o strecuratoare, pentru separarea lichidului de boabele de rodie si ceapa.

Picture 008Lichidul se pune inapoi pe foc, se dizolva amidonul in doua linguri de apa si se toarna peste lichid, apoi se fierbe pana da in clocot si pufuie precum mamaliga, de cateva ori, obtinan-     du-se astfel sosul de rodie & ceapa.

Picture 017Se pune gelatina la hidratat in patru linguri de lapte, daca aveti, daca nu in apa. Dupa zece minute se incalzeste la Bain Marie, conform instructiunilor de pe pachet. Se ia de pe foc in momentul in care s-a lichefiat. Se lasa sa se raceasca putin. In acest timp se amesteca bine urda, branza (framantata intre timp) si laptele acru, se potriveste gustul de sare. Cand se observa ca gelatina se ingroasa ca o miere, se toarna peste compozitia de urda si branza, amestecandu-se energic pana la omogenizare. Se adauga apoi ceapa si boabele de rodie pastrate in strecuratoare si compozitia tortului nostru este gata.

P1110195Se acopera cu folie  alimentara transparenta suprafata unei tavi si se toarna in ea compozitia, se niveleaza, se acopera cu marginile foliei si se tine la rece 2 ore, cel putin, pana se intepeneste.

P1110196Pentru servire se rastoarna tortul pe platou, se orneaza astfel incat sa ducem degustatorii in eroare, eu asa am facut, credeti-ma! M-am tinut de sotii si lumea credea ca e ceva dulce… 🙂 L-am dus in zapada, pentru o sedinta foto, la soare te putei uita, dar la el, ba! :)))))

P1110218Pe masa trona si se falea cu grilajul sau roz bombon, iar noi abia asteptam sectiunea…Vine, vine, iata ca vine….sectiunea! 🙂

P1110277Papilele o iau razna, sa vina momentul intalnirii! 🙂 Momentul a venit, mmm!

P1110303Ca dupa orice experiment se cuvine sa tragem cateva concluzii…Dupa cum se observa in sectiune, aspectul este putin zgronturos, nu este foarte neted, ca la tortul diplomat, se putea rezolva asta cu tehnica din dotare, dar nu am vrut sa faramitez moleculele la sange, e mai sanatos asa! Tortul se taie foarte frumos si nu va pot descrie extazul papilelor dupa ce gusta din amestecul urdei&branzei cu dulce-acrisorul rodiei si picantul dulceag ce vine de la ceapa…As fi putut sa-i pun unt sau smantana, pentru o consistenta mai onctuoasa, dar nu am vrut, l-am dorit pe cat posibil light si sanatos. Si la niste verdeata ma gandisem, dar am renuntat! Gustul e minunat si cand am sa-l repet, pentru ca acest lucru se va intampla foarte curand, nu as schimba nimic, poate doar decorul, fiindca cine stie ce idei imi vin la momentul respectiv…Voi aveti libertatea sa schimbati orice, pe gustul vostru, nu tin la patent! 🙂

P1110296Vi-l recomand cu drag, iubitii mei cititori, merita sa va rasfatati familia cu savoarea boabelor de rodie scaldate in suc de ceapa, ascunse intr-o  masa de produse lactate sanatoase. Noi am decretat astazi acest tort de urda si rodie ca vedeta a sezonului, asteptam si parerile voastre asupra experimentului meu, pentru ca reteta imi apartine, pofta buna!

32 de gânduri despre „Tort aperitiv cu urda (ricotta) si rodie

  1. Superb Gela, felicitari! O adevarata incantare pentru ochi si nu numai!
    Prezentarea e de zile mari, nici n-as zice ca e un tort sarat. Bravo draga mea!

      1. Any, eu as fi foarte fericita sa vii odata la noi la masa, este ceva posibil si este ceva ce imi doresc! Te cuprind strans, strans si eu si nici nu ti-as mai da drumul! Numai bine iti doresc!

  2. Buna dimineata GELA !!!
    Dumnezeu care stie ca IMI PLAC dulciurile la nebunie,
    te-a trimis in calea mea
    ( http://aliosapopovici.wordpress.com/2014/02/01 / )
    cu acea frumoasa completare
    la ” Despre DRAGOSTE si IUBIRE ” !!! 🙂
    Iar ” Daca DRAGOSTE nu e, nimic nu e………”
    atunci FARA DULCIURI
    DRAGOSTEA si IUBIREA sunt ca nunta fara lautari !!! 🙂 🙂 🙂
    De aceea iti propun in cel mai serios mod cu putinta
    SA NE INFRATIM BLOGURILE
    caci, DRAGOSTEA si IUBIREA fac casa buna cu DULCIURILE
    pe care cu generozitate ni le oferi ! 🙂
    Indiferent de raspunsul domniei tale vs.
    ” INFRATIREA BLOGURILOR ” noastre,
    eu voi trece cel putin odata pe saptamana
    SA-MI ALEG RETETA cea mai buna
    pentru DULCIURILE ce-mi plac la nebunie !!! 🙂 🙂 🙂
    Multumesc ca m-ai gasit c-altfel, nu te gaseam !!!
    Toate cele bune !

    Cu stima si recunostinta,
    Aliosa.

    1. Gand la gand cu bucurie, Aliosa! Nimic nu se face in bucatarie fara dragoste,ba, din contra, eu cred ca toate-mi reusesc, tocmai fiindca sunt facute cu dragoste! Fug sa semnez actul de infratire si sa-l pecetluiesc neaparat cu ceva dulce! 🙂
      Doamne-ajuta!

      PS. Videoclipul e superb, o sa-l pun intr-un folder cu daruri de suflet!

      1. Multumesc pentru ” INFRATIRE ” !!! 🙂 🙂 🙂
        Asa este, ai dreptate !
        Degeaba-i BUCATARIA spatioasa, rational aranjata si dotata,
        ” Daca DRAGOSTE nu e, nimic nu e ” !!!
        Aici mergea bine videoclipul lui Gheorghiu
        dar fiindca ai apreciat ARMATA in actiune la
        ” Prima zapada, mii de probleme ” ,
        iti ofer ca dar de weekend, melodia
        ” Trecea fanfara militara ”
        interpretata de regretatul DAN SPATARU
        pe care sigur l-ai ascultat si indragit ! 🙂
        Weekend placut !
        Aliosa.

      2. Scuze, dar abia acum am observat
        Ca din graba n-am postat
        Cantecul de toti apreciat
        ” Trecea fanfara militara ”
        Si de mine fredonat
        Pe timpuri, in Scoala Militara !!! 🙂 🙂 🙂

        Weekend placut
        ” cu cornulete moi si dulci si-o cana cu vin fiert ” ! 🙂
        Aliosa.

  3. L-am ascultat si l-am vazut si live, in spectacole, il mai ascult si-acum, tot cu drag! Si cand sunt prin bucatarie fredonez de multe ori”Tarancuta, tarancuta” si „Drumurile noastre toate” fiindca imi place la fel de mult sa cant, precum imi place sa bucataresc…
    Un weekend pe placul tau sa ai si tu.

      1. Asa este ! 🙂
        Iar la petreceri unde merg,
        ii cer lautarului fara sa fortez
        sa cante ZORBA GRECU’-ntreg
        c-am chef greceste sa dansez !!! 🙂 🙂 🙂

        O saptamana minunata intregii familii !
        Cu stima,
        Aliosa.

      2. Salut,Aliosa!
        Multumim pentru urari, ce-i drept, la mijloc de saptamana, 🙂 care saptamana e foarte aglomerata pentru mine! Sa stii ca am pregatit un tort minunat in weekend, dar nu am avut timp de postari, in schimb ti-am pastrat o feliuta, doar iti plac dulciurile! 🙂 🙂
        Zile frumoase, cu oameni calzi in apropiere iti dorim si noi!
        Cu consideratie,
        Gela Dumi

  4. Aliosa, chiar mi-ai dat idei si fug sa fierb, s-a lasat o ceata peste Baragan, barrrrrrrrr! 😦
    Si-o sa-ti trimitem si tie sughit bun, 🙂 nu de alta, dar in familia noastra exista un respect deosebit pentru militari, fratele meu e militar de cariera, deci,traiasca armata!
    Ceva dulce e programat pentru maine, azi viata de boema! :))))))))))))))))))

      1. Armata este printre putinele institutii in fata carora sa-mi scot palaria, deci RESPECT!
        Dialogul a fost placut si cu aceasta ocazie iti marturisesc faptul ca m-am decis asupra unui lucru la care reflectam demult…Sa nu mai amestec ingredientele vietii cu cele strict necesare deliciilor din bucatarie, asa ca, de astazi am „deszapezit” si cel de-al doilea blog. Ador arta culinara, dar eu nu traiesc pentru-a manca si simt nevoia sa mai las insemnari si pe alte teme. Azi am avut mancarici la limba si am scris, doar ti-am zis ca sunt boema! 🙂 Uite-aici gasesti insemnarile mele http://coltderaiwordpressdotcom.wordpress.com/2014/02/07/zbor-prin-amintiri-3/
        Seara buna!

  5. Tortul tău arată incredibil de bine! E atât de apetisant, încât, crede-mă că deja înghit în sec. Sunt convinsă că este foarte gustos,– nici n-are cum să fie altfel.
    Eşti foarte creativă şi te felicit din toată inima mea! Mi-ar plăcea să incerc şi eu reţeta, şi cred că am s-o şi fac.
    O seară minunată îţi doresc, Gela! 🙂

    1. Stefania, abia astept sa o incerci si sa-mi spui ca ti-a placut! Branza, ceapa si rodia convietuiesc minunat intr-un astfel de tort, spre deliciul papilelor noastre. Sa ai spor, daca vrei sa incerci, nu e greu deloc!

Lasă un răspuns către Any Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.