Tort pasional cu fructe

Picture 251

N-am stiut cum altfel sa-l denumesc, dar, fiindca toata lumea care l-a degustat a facut o adevarata pasiune pentru acest tort si cere cu disperare reteta, consider ca m-am apropiat macar cu denumirea de ceea ce a vrut sa fie si tuturor „pasionatilor” le spun azi, in sfarsit, aveti reteta!                                                                                                                                            Sa vi-l descriu putin pe domnul tort, pentru care papilele au facut o pasiune nebuna! 🙂         E facut cu blat simplu, de pandispan, imbibat cald cu gem home-made de afine, din gradina noastra si o crema de lapte, care am vrut sa fie chantilly, dar apoi am transformat-o, veti vedea cum, fiindca nu aveam smantana naturala pentru frisca si altfel nici ca am vrut sa pun! Peste crema, dupa cum observati  in fotografii, am pus o puzderie de fructe. Trecem la treaba, sa ne apuce 1 Martie cu tortul facut, il recomand calduros pentru aceasta zi!

Ingrediente:

Pentru blat: ( forma de 26 cm.)

4 oua                                                                                                                                                          4 linguri de zahar                                                                                                                                     4 linguri de faina                                                                                                                                   200 gr. gem de afine, pentru uns

Pentru crema:

450 ml. lapte dulce                                                                                                                                 3 galbenusuri+ un ou intreg                                                                                                                 4 linguri  cu varf de faina                                                                                                                   10 linguri de zahar                                                                                                                            180 gr. ciocolata alba                                                                                                                        100 gr. unt                                                                                                                                         vanilie si coaja de lamaie                                                                                                            optional: colorant natural pentru crema, eu am colorat cu afine

Fructe:                                                                                                                                           capsune proaspete, congelate, sau din compot, rondele de pere, kiwi, afine.

Mod de preparare:

Nota: Intrucat erau prea multe fotografii de afisat si se incarca greu pagina, am creat un slideshow, sa aveti si putin antren de la muzica, va rog sa-l urmariti, aveti acolo pasii realizarii retetei!

 

Se face mai intai blatul. Eu v-am tot povestit despre metoda mea: nu separ albusul de galbenus, mixez ouale cu zaharul intr-un vas introdus cu fundul intr-un alt vas cu apa fierbinte. Se bat foarte bine prin metoda aceasta mostenita de acasa si-si vor tripla volumul in cateva minute.

Dupa ce ouale-si tripleaza volumul si se albesc, se adauga faina in ploaie, amestecandu-se usor cu o paleta, de jos in sus.

Consistenta aluatului trebuie sa fie densa, dar curgatoare!

Se toarna compozitia intr- o tava de tarta si se da la cuptor preincalzit la 170 de grade, timp de 25 de minute. Se face testul scobitorului.

Dupa ce se scoate din cuptor se lasa doar putin, sa-si dea duhul si apoi se unge, asa cald, cu gemul de afine. Daca nu aveti gem de afine, folositi de prune.

Se trece la prepararea cremei. Procedeul seamana mult cu cel folosit la crema de la tarta cu mere, diferentele sunt mici.                                                                                                               Faina se amesteca separat cu 5 linguri de lapte si se lasa putin la pastrare. Restul de lapte   (amestecat cu galbenusurile, oul intreg, vanilia si coaja de lamaie) se pune la foc intr-un vas cu fundul gros. Se amesteca tot timpul. Inainte de a da in fiert se toarna si compozitia cu faina, omogenizandu-se totul prin miscari energice. Se lasa focul la mic si se continua amestecarea. Cand da in fiert, pufuie precum mamaliga. Dupa 2 minute de pufuit se opreste focul. Se pune imediat ciocolata, se omogenizeaza, apoi se toarna si untul moale si dupa ce s-a incorporat, se pregateste blatul pentru asamblat. Daca doriti sa-l colorati, ca mine, se ia o parte din crema se coloreaza. Apoi se pune crema calduta peste blat, eu am pus straturi, unul galben, unul roz…Se niveleaza crema si apoi se aseaza fructele in ce ordine doriti, de aici incolo aveti liber sa faceti doar cum va dicteaza corasonul, nu avem cantitati de fructe batute in cuie, combinati si iar combinati!  🙂                                                   Observatie: Eu nu am dorit sa-i pun gelatina sau alte chestii peste fructe, se vede in fotografie de ce, voi faceti cum vreti…

Picture 210Finalul e asa cum am spus in titlu:PASIONAL! Si va rog sa ma credeti ca nu spun vorbe mari…

P1110430Fiecare bucatita e o armonie de gust si savoare, distanta dintre doua imbucaturi vi se va parea, parol, prea mare! 🙂

P1110488Puteti sa-l faceti linistiti de 1 si 8 Martie, e in trend ca si culoare, iar ca savoare, va las sa descoperiti singuri, cu pofta mare! 🙂

                                                                                                                                                                     

26 de gânduri despre „Tort pasional cu fructe

    1. Este delicios si sanatos, fiindca este facut cu ingrediente sigure: oua de tara, gem home-made, din afine din pomii nostri, faina cumparata drect de la moara, fara niciun adaos, blat6fara agent de crestere, lapte cumparat de la taran s.a.m.d.

  1. Cred si eu c-a fost o explozie de primavara in casa din ce vad in poze,Gela si vad ca si de noutati (ma refer la slideshowuri) nu duce blogul lipsa.Deci are tot ce-i trebuie si ma bucur ca gasesti timp pentru toate! Un Dragobete pe masura s-aveti!

    1. Draga mea Ellani,
      Ma bucur foarte mult cand imi lasi cate un semn ca ai trecut pe aici…Slideshowurile sunt necesare atunci cand explicatiile necesita mai multe fotografii, fiindca se incarca greu materialul, dar nu am timp sa le bibilesc foarte tare si pe ele, mi-e de-ajuns ca bibilesc torturile, mai am de bibilit si piulicii de aici… http://coltderaiwordpressdotcom.wordpress.com/2014/02/14/din-nou-la-scoala/
      Dragobetele a fost cu tort ciocolatos si placinte de tot felul, pe care urmeazasa le scriu si aici.Te imbratisez cu mult drag!

      1. Ooooo,daca e vorba de tort de ciocolata si placinte,acolo-i de mine!
        Am vazut si fotografiile de la link,de unde am inteles ca esti legata cumva si de procesul educationala(daca nu chiar profesoara si eu am ramas in urma cu stirea) si nu-i de mirare ca nu se lasa dusi copii acasa. Imbratisez inapoi tutorele cu suflet mare in care incap atatea!

      2. Iau toate vorbele tale frumoase ca pe o declaratie de Dragobete si le raspund cu o imbratisare mare cat inima mea!
        Cat despre activitatea mea profesionala, tine de copii si asta imi ocupa tot timpul…Arta culinara e o pasiune minuscula, pe langa aceea de a lucra cu puiul de om, care implica o responsabilitate enorma, fiindca acolo nu ai voie sa gresesti! Traumele din bucatarie sunt, de fapt, niste glume,pana la urma, dar in modelarea copiilor, orice greseala poate costa enorm si am grija sa nu o comit…Lucrez la un filmulet cu piticii mei si ai sa vezi cat sunt de frumosi, numai zambet! Ei sunt inspiratia mea de zi cu zi, ratiunea mea pentru a da sens muncii pe care o prestez pe foarte putini bani, la stat! Fara ei povestea mea nu ar avea culoare si ar fi, probabil, monotona…

  2. Buna dimineata !
    Vazand superbele imagini, deja mi s-a facut pofta ! 🙂
    Eu astept cu nerabdare ziua de 9 martie sa primesc…………. virtual , normal,
    un ” TORT PASIONAL CU FRUCTE ” !! 🙂 🙂
    Dar pana atunci, cum azi este DRAGOBETELE,
    da-mi voie sa-ti urez o zi minunata si sa-ti doresc iubirea totala a celor dragi !!! 🙂 🙂 🙂

    Cu stima si respect,
    Aliosa.

    1. Aaaa, de 9 martie voi face sigur un tort pe placul baietilor, 🙂 dar pentru azi am facut unul ciocolatos rau si il astept pe domnul meu Dragobetin cu muzica pregatita si un cofer de zaibar langa o placinta buna.

      Las si pentru voi cantecul pregatit pentru deschiderea serii de Dragobete, poate va place si fug sa-mi pun pantofii cu toc, sa fiu pregatita pentru dans… 🙂
      Seara faina de Dragobete va doresc tuturor!

  3. Sunt vorbe pe deplin meritate si nu doar de Dragobete 🙂
    Din pacate,profesorii nu sunt in top ,atunci cand vine vorba de remunerari.Si nu doar in Romania, ci si in alte tari,inclusiv si in cele dezvoltate .E paradoxal,pentru ca multe cadre didactice pun suflet in ceea ce fac si se daruiesc cum pot mai bine,dar asta e realitatea,din pacate.
    Iar daca elevii sunt numai zambet,e un semn care spune multe despre dascalul lor si sunt sigura ca peste ani si ani, ei isi vor aminti de doamna draga ,cu inima mare, care i-a ajutat sa faca primii pasi in viata.

    1. Intre scoala si iar scoala 🙂 (pregatirea lectiilor) ma delectez cu arta culinara…Practic activitatea din bucatarie e ca un tampon care delimiteaza activitatile intelectuale…

Lasă un răspuns către Eda Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.