Pariziene cu umplutura sarata

Cornuri dulci/sarate se fac in bucataria noastra saptamanal, dar cand cineva din randul celor care le-a gustat imi cere reteta, dau din umeri, fiindca le fac mereu in graba, cu gandul la pachetul pentru a doua zi si nu prea mi se lipeste aparatul foto de mana, cand umblu cu aluaturile cu drojdie! Dar acum am facut promisiuni cu termen de realizare pentru postarea retetei si nu mai pot amana. De Dragobete, am framantat cu multa dragoste cornuri de tot felul si am furat si cateva cadre, asadar, fiti pe faza, doritori, vine reteta parizienelor facute si mancate cu atata drag! Reteta am vazut-o initial la Cerullina, pe un forum culinar, dar, de fapt, era luata de la Ellani, o alta prietena virtuala, ca asa-i cu retetele bune, formeaza un adevarat circuit in bucatariile pofticiosilor si din vara lui 2012 eu tot fac reteta asta si nu m-am plictisit de ea!

Ingrediente:

Pentru aluat:

250 ml. lapte acru, chefir, sana, eu cu lapte acru le fac intotdeauna

150 ml. ulei
500 gr. de faina, cu o rezerva pregatita, fiindca niciodata nu se stie cu faina…
11 gr. drojdie uscata, sau 25 gr. drojdie proaspata(cu drojdie uscata le fac eu)
o lingurita sare
o lingura zahar
un ou

Pentru umplutura:

1/2  ardei gras rosu

1/2 ardei gras verde
100 gr. branza sau cascaval, sau 50/ 50, combinat
100 gr jambon, sunca, muschi afumat sau piept de pui, ce aveti…
optional:ceapa verde, praz…
piper, sare, oregano, dupa gust

Pentru deasupra:

un ou pentru uns si seminte de susan, in, mac, negrilica…

Umplutura este foarte versatila, eu intotdeauna folosesc ce am pe moment in frigider si merge al naibii de bine cu orice!

Mod de preparare:

Se amesteca laptele acru cu uleiul si se incalzec foarte putin pe foc moderat, maxim 30 de grade sa aiba la final! Intr-un vas incapator, se amesteca faina cu drojdia uscata, se face un crater in care se toarna compozitia de lapte acru si ulei. Se adauga apoi zaharul, oul, sarea si se framanta la gramada fara niciun stres, va asigur eu, dupa ce am facut acest lucru de zeci de ori, ca aluatul acesta este nepretentios si iese de fiecare data fara efort! Daca vi se pare prea moale, mai adaugati maxim doua linguri de faina, asta in cazul in care aveti faina prea pretentioasa, a mea e foarte cumsecade si iese la fix! :)  Dupa framantare, se lasa la crescut intr-un loc caldut timp de 30/35 de minute. Se imparte apoi aluatul in bile mai mici, mai mari( depinde cat de mari doriti sa iasa).

P1110697Se aplatizeaza fiecare bot de aluat cu podul palmelor, dandu-i-se o forma cat de cat ovala, daca vreti sa folositi merdeneaua, o puteti face, eu nu o folosesc, imi este foarte drag sa lucrez aluatul, sa-l simt cum imi creste in maini…Se franjureaza la un capat foaia si la capatul opus franjurilor se aseaza umplutura, pregatita prin taierea/ amestecarea ingredientelor, astfel incat sa se poate imprieteni cu usurinta in mijloc de corn pufos ( stiu, v-ati gandit la codul des)!🙂

Picture 392Se impacheteaza bine la capete si se ruleaza cu grija cornul, se aseaza direct in tava, pe hartie de copt.Intre timp se da drumul la cuptor si se seteaza pe 180 de grade. Cornurile gata formate se mai lasa la crescut in tava, 10-15 minute, in functie de cat de cald este in incapere.

Picture 500Dupa ce au crescut, se ung cu ou batut, sau doar cu galbenus, cum va place, se presara cu seminte de susan, in, mac etc. si se introduce tava in cuptor pentru 30 de minute.

Picture 502Imediat ce se rumenesc, se scoate tava din cuptor, se adulmeca putin, dupa care, e vremea sa cada la datorie unul cate unul, dar va jur, primul cazut e cel mai adulat, dar nu oricum, asa, infierbantat! 🙂

Picture 510

Va arat mostre din ture diferite, caci se fac , nene, se fac si se vor mai face, la noi, pariziana, nu glumesc,chiar place!

Picture 109Picture 093Moale, pufoasa, frumoasa, deosebit de gustoasa; calitati incontestabile!

Picture 436

Picture 1136Ii sta bine pe masa, indiferent in ce o asezi, dar prea mult, nu dureaza!🙂

Picture 1142In fotografia ce urmeaza se terminase umplutura si am pus carnat in mijloc la trei dintre parizienele din tura aceea, le-am si impletit altfel, e o placere sa te joci cu aluatul acesta, parol! 🙂

Picture 1766Sunt minunate pentru asigurarea pachetului pentru serviciu, de asta le si fac asa des, dar diversificand umplutura… Chiar n-as putea sa le gasesc vreun defect, afara de acela ca se termina neasteptat de repede…

Picture 115 Va spun pofta buna, cu promisiunea ca voi reveni cu varianta dulce a parizienelor!

Picture 411

P.S.Ellani, iti multumim de fiecare data cand ne bucuram de savoarea si pufosenia lor!

36 thoughts on “Pariziene cu umplutura sarata

  1. Le cunosc, le cunosc! Si le-am facut de-atatea ori! Fragede mai sunt.
    Acum mi-ai facut pofta sa le fac din nou, sa le pun si pe blog ca n-am mai apucat.
    Brava Gela, te imbratisez cu mare drag.

    1. Any, stiu ce frumoase sunt si ale tale! Si te cred ca nu ai apucat sa le postezi pe blog, la fel am patit si eu, dar aseara am promis ca le pun si n-am mai amanat, m-am folosit de fotografii facute la diversele ocazii cand le-am prestat si cred ca va intelege lumea cum sa le faca, e prea usor! Pentru aseara le-am facut si in varianta dulce, cu petalele de trandafiri, vai, ce minunate au fost, o sa le postez zilele care urmeaza si pe ele, sa determin lumea sa -si stranga petale de trandafiri, ca tare bune si parfumate sunt! Si tot aseara, de Dragobete, am mai facut si o placinta sarata, ca sa se chefaluiasca un pic baietii dupa, sa aiba chef de dans…Ce sa-ti spun, placinta nici nu ne-a ajuns!🙂 ia si de la mine o imbratisare calda si sincera! * * *

  2. Buna seara !
    Desi la tv se transmite un meci din UEFA Champions League,
    cum mi s-a facut pofta de ceva dulce ,am pornit laptopul
    si-am ajuns aici unde, Doamne, imi lasa” gura apa ” !!🙂 🙂
    Petale de trandafir am adunat si eu pentru suc si dulceata dar
    sa le folosesc la prajituri , nu m-am gandit .
    Ca sa nu mai lungesc vorba, toate postarile sunt minunate
    iar eu, ahtiat dupa dulciuri, le-as manca pe toate de-ar fi acum in fata mea ! 🙂
    Noapte buna !
    Cu stima,
    Aliosa.

    1. Buna,Aliosa!
      Petalele de trandafiri le-am pomenit la bunica materna, care le folosea si in cozonaci, in loc de stafide, ca nu gasea pe vremea sa, si ce frumos mirosea in casa cand ii scotea de la cuptor…Am reteta pe blog,uite aici, daca te intereseaza vreodata…https://cufarulcubucurii.wordpress.com/2012/08/29/petale-dulci-de-trandafir/
      Parizienele le-am avut aseara in variantele dulce/sarata pentru a incuraja baietii sa ne invite la dans!🙂 pana am desfacut in patru firul retetei, noi, fetele, ei, baietii au dat gata si-o placinta cu branza sarata de la baci si ceva rosii uscate si praz. Cand treci spre mare si esti prin apropiere, noi te invitam cu drag la o placinta, o pariziana, doar sa fluieri inainte, sa aiba timp sa se coaca!🙂
      Noapte de basm sa ai si tu!
      Cu consideratie,
      Gela

      1. Multumesc de urarile de martisor, dar si de darul virtual care a cuprins toate simbolurile pe ritmul unui vals preferat si mi-a incantat sufletul!
        Sa-ti traiasca nepotul si sa va bucurati de el multi, muti ani de acum inaint!. Alegerea tortului de catre nora ta este una inspirata, va incanta auditoriul, cu siguranta. sa aveti cu totii un inceput de primavara minunat, sa renasteti si sa va innoiti sufletul inundandu-l cu bucurii.

        Cu mult respect,
        Gela

      2. Buna dimineata Gela !
        Botezul a fost perfect dar la restaurant am degustat un alt fel de tort !🙂
        ” Tortul pasional cu fructe ” facut de nora mea dupa reteta ta,
        a fost ” mancat ” intr-o clipita doar de familia mea
        a doua zi dupa botez 🙂 🙂
        Iti multumesc pentru ” reteta ”
        si da-mi voie sa-ti ofer ceva ce sper ca-ti va face placere !!!🙂 🙂 🙂

        O saptamana de basm !🙂
        Cu stima,
        Aliosa.

      3. Ma bucur ca v-a placut tortul si ati petrecut frumos la botez! Valsul acesta este printre preferatele mele,asa ca-l sorb si eu in casti🙂 ! Iti multumesc mult si-ti doresc sa valsezi saptamana asta cu toate doamnele care-ti sunt dragi!🙂

  3. Waw! Ce bine îmi pare că am ajuns aici! Abia aştept să experimentez fiecare reţetă în parte!
    Mă bucur că „ne-am cunoscut”! Ghilimele sunt puse evident fiindcă de fapt este vorba de această întâlnire online!

  4. Eu cred ca m-am pornit de ieri dupa miros,numai c-am ajuns abia acum. De’, se-ajunge mai greu de unde sunt🙂 Dar nu pot sa nu zic ca e o surpriza placuta sa stiu ca v-ati ‘dragobedit’ cu parizienele.Stiam eu ca ai zis de placinte,tort de ciocolata,dar nu ma gandeam ca le-ai ales tocmai pe ele. Sa va fie de bine si ma bucur ca plac,pentru ca si eu,de cand le-am descoperit,alta reteta cand vine vorba de ceva de genul nici nu mai caut. Ba, chiar ultimele le-am facut cu o parte faina integrala (am scris si pe ‘arta’ despre ele) si tot au iesit pufoase ,delicioase si un piiiiiiic mai sanatoase.🙂

    1. Vai, ce ma bucur, sunt sigura ca experienta se va repeta, fiindca o sa-ti fie dor!.Sa va fie de bine! Si eu procedez asa cu denumirile preparatelor, le botez dupa numele persoanei de la care am reteta!

    1. Dorina, stiu ce frumoase le faci si tu, eu le fac mereu, fiindca am invatat totul pe de rost si ma bucur ca cineva s-a tinut scai sa-i dau reteta, asa o sa ramana si uramasilor, fiindca place tuturor in orice varianta! Cand nu vreau sa ma complic, dar neaparat sa avem ceva bun, atunci fac pariziene!🙂

  5. Gela, afară nu prea este primăvară, dar cum în calendar primăvara strigă sus şi tare că este rândul ei, mă alătur şi eu strigătului ei şi-ţi spun : e primăvară! Să o păstrezi în suflet mereu! Ghiocei şi toporaşi să înflorească pentru tine şi pentru cele două mâini atât de harnice şi pricepute!

  6. Tot ce daruiesti din experienta ta, Gela, este binevenit! Mai adaugam experientelor noastre sau modificam pe ici, pe colo! Sa ai parte de bine in noul an scolar!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s