In caietul cu retete vechi aceasta reteta figureaza cu titlul „placinte fine, moldovenesti”. Bunica mea materna, moldoveanca de peste Prut, avea mai multe retete de placinta si le adauga in denumire un atribut, care sa le personalizeze, si cred ca le numea „fine” datorita faptului ca iese un aluat foietat in multe foite subtiri, pe care trebuie sa-l manuiesti cu finete cand il duci la gura, altfel vei mai pierde pe drum! 🙂 Veti vedea indata ce minunatii ies din aluatul acesta, trageti putin aer in piept, pana va enumar ingredientele! :)))))))))))
Ingrediente:
I Pentru aluatul propriu zis:
- 3 cani de faina( cani de 250 ml.)
- 4 oua mari
- 3 linguri de smantana grasa
- 3 linguri de otet
- 3 linguri de untura spune reteta originala, puteti pune unt
- 3 linguri apa minerala
- 1/4 lingurita sare
Nota: se folosesc 3 galbenusuri de oua si un ou intreg
II Pentru uns aluatul in vederea fragezirii:
- 7 linguri de faina
- 6 lnguri de untura, spune reteta, puteti folosi unt gras, 80% grasime
III Pentru umplutura:
- 700. gr. branza de vaci sau de oi
- 2 oua mari
- verdeata daca doriti: marar, ceapa verde, usturoi, praz, patrunjel, spanac
IV Optional: 2 oua si 2 linguri de lapte pentru uns placintele la final, inainte de coacere si seminte de susan, mac, in, negrilica, fulgi de migdale, daca doriti sa puneti pe deasupra.
- Aveti nevoie si de o cana de faina pentru infainat planseta!
Mod de preparare:
Citind lista ingredientelor, poate vi se va parea lunga, dar dupa ce le aduceti pe masa de lucru, o sa vedeti ce simplu devine totul, nu va speriati! Momentul acesta imi aduce aminte de nerabdarea ce ne cuprindea cand eram copii si bunica ne anunta ca face” placinte rotunde” asa ne era noua mai usor sa le deosebim de alte placinte care ieseau din mana bunelei noastre dragi! Gata, sa ne luam de treaba si in amintirea bunicii sa facem niste placinte de pomina! 🙂 Din toate ingredientele insirate la punctul I se pregateste un aluat ce poate parea tare la inceput, dar se va observa ca la apasarea cu degetul este foarte molcut si ramane orificiu, coca nu-si revine la forma initiala, fiindca aluatul nu are drojdie.Operatia aceasta dureaza foarte putin, veti vedea ce repede se curata aluatul de pe maini!
Coca obtinuta se portioneaza in 10 bilute egale, care se lasa la odihnit pe masa un sfert de ceas, acoperite cu un prosop moale.
In acest timp se freaca bine, cu o ligura de lemn, ingredientele de la punctul al II-lea, adica faina cu grasimea, unt, sau untura.
Se va omogeniza asa de bine totul, incat aceasta compozitie va va da senzatia ca are doar grasimea, asa de bine se absoarbe faina! Se ia apoi fiecare biluta si se intinde cu sucitorul foaie cat de cat rotunda, de 2 mm. grosime. Aluatul e foarte flexibil si nu se rupe, deci nu va panicati!
Fiecare disc obtinut se unge cu compozitia de grasime si faina (din ingredintele trecute la cap. II) si se presara cu faina. Se ruleaza apoi si se face un melc sin sulul obtinut.O fotografie care contine toate operatiunile astea va va fi de ajutor, voila!
Melcisorii obtinuti la final se aseaza pe un platou si se dau la frigider cel putin o ora.
Cat timp stau melcii la racoare, se pregateste umplutura din amestecul branzei faramitate cu ouale si verdeturi, daca vreti sa puneti, eu le pun de toate cele! Doua cu marar, doua cu ceapa, doua cu spanac, masline, praz, ce am la indemana, dar astea, pe langa branza si ou, bineinteles!Dupa expirarea timpului minim de o ora, se scot melcisorii pe rand, se pune in varful lor putina faina si se turtesc cu sucitorul pana ajung la forma initiala, adica discuri de marimea unei farfurii. In mijlocul discului se pune umplutura cu branza.
Aici e una completata cu praz…
Apoi se strang marginile inspre centru si la final se apasa cu degetul aratator in mijloc pentru a nu se desface.
Asta e tot si va spun ca e o adevarata placere sa lucrezi cu aluatul acesta! Se aseaza placintele in tava, pe hartie de copt, se ung cu ou batut cu lapte si se presara cu seminte, eu le presar diferit pentru a le deosebi in functie de verdeata folosita si se coc la cuptor preincalzit, la 200 de grade primul sfert de ora si inca zece minute la 180 de grade.
Rezultatul final e incantator, va asigur!
Se topesc in gura si sunt gustoase foc!
O sectiune care sa va arate cat de infoiate sunt!
Ce-mi place mie foarte mult la acestea placinte, este faptul ca stau moi cateva zile, daca le incalziim putin, sunt ca si scoase din cuptor. Noua ne plac foarte mult si sunt multumita ca mi-am facut ragaz sa fotografiez etapele si sa postez reteta, pentru ca merita pastrata si data mai departe. Acestea fiind spuse, dragilor, nu-mi ramane decat sa va spun pofta buna si la placinte, inainte!
P.S.
Pana va faceti voi, eu va astept la placinte, printe florile mele dragi!
parca as trai pe alta planeta, ca mie bunica nu mi-a facut asa ceva pana acum :p am regasit o reteta de genul acesta in ardeal, in schimb
Cred ca nu e timpul trecut sa-ti faca bunica si placinte moldovenesti! 🙂
Eu sunt in Muntenia si le fac de multi ani, de cand nu mai e bunica si nu avea cine sa ne mai rasfete cu asa ceva…Deci „imprumutul” intre zone functioneaza.:) Eu fara ISLERE https://cufarulcubucurii.wordpress.com/2012/12/19/islere/ de Craciun nu as mai sta la masa si nu sunt din Ardeal…
Si daca n-are cine sa-ti faca, ma ofer sa-ti trimit eu ca mi-esti draga! 🙂
🙂
Cred ca le mananca curierul pana ajung la mine :)))
Oricum sarumana pentru masa, numai din poze m-am saturat si m-am hranit 🙂
Imi place mult sa daruiesc din tot ceea ce pregatesc si nimic nu mi se pare greu!
Foarte frumos! 🙂
” Placinte moldovenesti”
Mananci pan’ce-nnebunesti
Bei un vin, te cherchelesti,
Adormi , te trezesti
Mananci si chefuiesti
Pe melodii muntenesti:
Aliosa.
Asa este, Aliosa, dupa placinte, tot ce urmeaza e minunat! 🙂 Dar cand innebunesc salcamii, nici placinte nu mai vrei, doar sa adulmeci parfumul inconfundabil!
Multumesc de incantarea salcamilor, pe ritmurile lui Tudor Gheorghe!
Ah draga mea..m-ai atins cu plăcintuțele astea… :* Sunt din zona Moldovei și is plecată de ceva vreme și mi-ai amintit de toate…de bunica..de plăcinte….Te imbrațisez cu drag și iți multumesc pentru postare…
Sunt fericita daca am creat emotii pozitive. Si eu te imbratisez cu mult drag!
Minunate plăcințele! Trebuie să le încerc și eu neapărat. Mulțumim!
Vei fi incantata dupa ce le vei incerca! Astept cuminte impresiile!
E ceva de lucru la ele, dar merită tot efortul și răbdarea. Mereu mi-au plăcut plăcintele (dar cui nu-i plac?), iar acestea arată deosebit! 🙂
Asa este, Petru, la placinte, toata lumea, inainte! 🙂
Mi-am bagat şi eu nasu’ oleaca ın placintele tale. Ce ? Numai tu ıntr-ale mele ? Arata trasnet şi-mi ınchipui ca şi gustul e pe masura. O singura problema am : stau prost rau de tot la capitolul smıntına. Oare poate fi ınlocuita cu iaurt gras, facut de mınutele lu’ mamuca ş-a lu’ tatuca ?
Ma bucur mult sa vad ca o asa specialista in placinte ma viziteaza! Sunt bune rau, Luminita si poti inlocui cu succes smantana cu iaurtgras, am facut si eu artificiul acesta cand ma apuca pofta de placinte si nu aveam smantana. Eu pregatesc iaurt din lapte integral si a fost totul o.k. Deja ma gandesc cat de bine o sa arate placintele astea facute de tine!
Vreau si eu!!!
Special pentru tine le-am refacut!
N-am mai venit pe la tine fiindcă „din cauza ta” m-am îngrăşat! Nu e posibil aşa ceva! Găteşti atâtea bunătăţuri de înebuneşti lumea! Ce ai postat tu aici cu plăcinţele astea eşti în stare să îl corupi şi pe Putin !
La inceput am zambit cand am citit ce ai scris, stropi de suflet frumos, dar apoi mi-am zis ca as face o remorca de placinte numai sa-l corup pe Putin si sa-i distrag atentia de la Ucraina! 🙂
Mi-a fost dor de tine si ma bucur ca m-ai vizitat!
Off ,off ce bine arata !:)
Arata ca la Moldova, Cerulina draga! 🙂
arata foarte bune placintele insa cred ca niste cantitati ar fi necesare, fiecare are simtul masurii lingurii diferit, de ex eu le-am facut deoarece m-a inspirat reteta ta, aluatul meu avea 700g nu 800g, un pic cam mare diferenta 🙂 umplute cu prune, asa mi s-a parut mie ca se preteaza aluatul asta cu o umplutura dulce mai ales de fructe :). foarte bune intr-adevar, se topesc in gura si de pe farfurie, insa speram sa creasca un pic mai mult…
Ai dreptate in ceea ce priveste masurarea cantitattilor! Promit ca data viitoare cand le fac sa masor si sa editez scriind si gramele!
Cat despre crescut, n-au cum, fiindca n-au niciun agent de crestere!
Despre umplutura, ce sa zic…NU le-as face altfel decat asa, cu branzeturi, am alte retete pentru umpluturi de prune sau alte fructe suculente, de gustibus! 🙂