Am numit-o asa, gandindu-ma la forma pe care i-am dat-o de data asta! Nicodata nu fac o paine la fel ca si pe precedenta, ca si forma vorbind! Dar fac paine mai mereu, exceptand luna lui cuptor, cand nu-mi mai trebuie alt cuptor! 🙂 Din pacate, nu am postat prea multe retete de paine aici, doar timpul e de vina si ma impac cu soarta, fiindca nu poti sa le ai pe toate, bine ca avem paine calda! :)))))))))))) Aducem ingredentele la cald si ne apucam de painea noastra cea de toate zilele, asadar!
Ingrediente:
650 gr. faina 375 ml. lapte caldut 2 lingurite zahar 1 lingura de sare 4 linguri de ulei (eu numai de masline folosesc) 35 gr. drojdie proaspata, sau 12 gr. drojdie uscata 30 gr. seminte de in, sau de care va plac un ou pentru uns si seminte de susan, mac, in, fulgi de alune, etc.
Mod de preparare:
Cand am timp la dispozitie eu prepar painea cu drojdie proaspata si framant cu mare drag, incalzind aluatul cu manutele mele, dar cand sunt in graba, insarcinez masina de paine cu framantatul, asezand in cuva ingredientele in ordinea specificata de instructiunile masinii, programand-o pe programul de framantare si dospire. Sa vedem cum se procedeaza, daca framantam la mana. Se freaca drojdia proaspata cu zahar, se adauga 150 ml. lapte caldut, patru linguri de faina, se omogenizeaza amestecul acesta si se lasa drojdia sa se activeze un sfert de ora. In momentul in care isi dubleaza volumul si se fac basici, se toarna acest maglavais intr-un castron incapator in care se afla faina, in mijlocul careia s-a facut o gropita. Se toarna drojdia peste faina, se amesteca incorporand faina putin cate putin, se adauga laptele, sarea si uleiul. Se framanta bine, se adauga si semintele, apoi iarasi framantat, pana se ia aluatul de pe maini. Se strange in mijlocul castronului, se acopera cu un prosop moale si se lasa la crescut, intr-un loc cald, o jumatate de ora. Cand a crescut bine, dublandu-si volumul, se rastoarna aluatul pe masa de lucru.
Se imparte in trei parti egale, se ruleaza fiecare parte si se impletesc in trei cele trei suluri formate.
Painea poate avea aceasta forma finala, dar eu am facut de data asta o coronita rotunda, fiindca era painea pentru ziua de duminica si am modelat si vreo doua floricele si frunze, pentru un aspect mai sarbatoresc.
Se lasa din nou sa creasa la cald, 20 de minute, dupa care se unge cu ou, daca se doreste asa, se presara cu seminte, doar daca vreti, noi suntem innebuniti dupa semintele de tot felul si le folosim foarte mult!
Se coace in cuptor preincalzit, la 180 de grade, timp de 40 de minute. Rezultatul final nu-l pot caracteriza decat prin cuvantul „pufosenie”!
Alta coronita, facuta ianintea acesteia cu doua zile.
Daca nu doriti sa o ungeti cu ou, in perioadele de post, tot buna e, arata asa!
Nimic nu se poate compara cu mirosul de paine calda intr-o bucatarie!
Sectiunea care urmeaza o sa va convinga si mai mult asupra pufoseniei, e aburinda, pacat ca nu pot sa va transmit si mirosul!
Pofta buna si nu uitati, sa fiti buni, ca painea calda!
Cu adevărat o pufoșenie de pâinică!!!!…..:*
Abia de ne ajunge pe o zi, Cristina, asa este de buna! Diseara o sa fac niste chifle!
Vai de capul meu! Cine m-a pus pe mine sa vizitez astfel de bloguri neserioase ? Am plecat la munca, cu miros de paine calda in nari. 😀
Tot raul spre bine, cred ca toate au fost bune astazi, exact asa cum am zis, ca painea calda, chit ca e marti! 🙂
Si 13 pe deasupra. Chiar ca a fost o zi buna pentru mine. 🙂
Încă ceva nou și îmbietor pentru simțurile mele! Pe la noi i s-ar spune colac, fiindcă e împletită. 🙂
Asa ese , cum zici, Petru, la noi se spune” colac” unei paini mai mici, chiar daca nu e impletita. Nici nu mai conteaza cum se spune, paine calda sa avem!
Arata foarte imbietoare si ispititoare 🙂 Pup
Cerulina, ma bucur ca-ti place si painica mea, stiind ce painici adorabile esti in stare sa faci tu!
Mâine fac pâine cu seminţe de in şi mă gândesc la tine!
Ploile ma obliga sa stau tot pe langa cuptor. Azi am facut paine cu seminte de marar, cozi de ceapa si cas de oaie proaspat rau. S-a topit branza in aluat si ce-a iesit sa nu ma intrebi, ca e indescriptibil! Bine ca mi-ai spus, sa stiu sa sughit! 🙂
Vei sughiţa sigur!
Am sughitat, Aura, dar am crezut ca de la boala, fiindca am zacut trei zile in nestire, abia in dupa amiaza asta m-am ridicat din pat!