Paine cu seminte de in (impletita)

Am numit-o asa, gandindu-ma la forma pe care i-am dat-o de data asta! Nicodata nu fac o paine la fel ca si pe precedenta, ca si forma vorbind! Dar fac paine mai mereu, exceptand luna lui cuptor, cand nu-mi mai trebuie alt cuptor! 🙂 Din pacate, nu am postat prea multe retete de paine aici, doar timpul e de vina si ma impac cu soarta, fiindca nu poti sa le ai pe toate, bine ca avem paine calda! :)))))))))))) Aducem  ingredentele la cald si ne apucam de painea noastra cea de toate zilele, asadar!

P1130149

Ingrediente:

650 gr. faina                                                                                                                                         375 ml. lapte caldut                                                                                                                                2 lingurite zahar                                                                                                                                       1 lingura de sare                                                                                                                                      4 linguri de ulei (eu numai de masline folosesc)                                                                              35 gr. drojdie proaspata, sau 12 gr. drojdie uscata                                                                       30 gr. seminte de in, sau de care va plac                                                                                         un ou pentru uns si seminte de susan, mac, in, fulgi de alune, etc.

Mod de preparare:

Cand am timp la dispozitie eu  prepar painea cu drojdie proaspata si framant cu mare drag, incalzind aluatul cu manutele mele, dar cand sunt in graba, insarcinez masina de paine cu framantatul, asezand  in cuva ingredientele in ordinea specificata de instructiunile masinii, programand-o pe programul de framantare si dospire. Sa vedem cum se procedeaza, daca framantam la mana. Se freaca drojdia proaspata cu  zahar, se adauga 150  ml. lapte caldut, patru linguri de faina, se omogenizeaza amestecul acesta si se lasa drojdia sa se activeze un sfert de ora. In momentul in care isi dubleaza volumul si se fac basici, se toarna acest maglavais intr-un castron incapator in care se afla faina, in mijlocul careia s-a facut o gropita. Se toarna drojdia peste faina, se amesteca incorporand faina putin cate putin, se adauga laptele, sarea si uleiul. Se framanta bine, se adauga si semintele, apoi iarasi framantat, pana se ia aluatul de pe maini. Se strange in mijlocul castronului, se acopera cu un prosop moale si se lasa la crescut, intr-un loc cald, o jumatate de ora. Cand a crescut bine, dublandu-si volumul, se rastoarna aluatul pe masa de lucru.

P1130136Se imparte in trei parti egale, se ruleaza fiecare parte si se impletesc in trei cele trei suluri formate.

P1130137Painea poate avea aceasta forma finala, dar eu am facut de data asta o coronita rotunda, fiindca era painea pentru ziua de duminica si am modelat si vreo doua floricele si frunze, pentru un aspect mai sarbatoresc.

P1130140Se lasa din nou sa creasa la cald, 20 de minute, dupa care se unge cu ou, daca se doreste asa, se presara cu seminte, doar daca vreti, noi suntem innebuniti dupa semintele de tot felul si le folosim foarte mult!

P1130141Se coace in cuptor preincalzit, la 180 de grade, timp de 40 de minute. Rezultatul final nu-l pot caracteriza decat prin cuvantul „pufosenie”!

P1130151 Alta coronita, facuta ianintea acesteia cu doua zile.

P1130096Daca nu doriti sa o ungeti cu ou, in perioadele de post, tot buna e, arata asa!

P1120989Nimic nu se poate compara cu mirosul de paine calda intr-o bucatarie!

P1130154Sectiunea care urmeaza o sa va convinga si mai mult asupra pufoseniei, e aburinda, pacat ca nu pot sa va transmit si mirosul!

P1130155Pofta buna si nu uitati, sa fiti buni, ca painea calda!

 

13 gânduri despre „Paine cu seminte de in (impletita)

    1. Asa ese , cum zici, Petru, la noi se spune” colac” unei paini mai mici, chiar daca nu e impletita. Nici nu mai conteaza cum se spune, paine calda sa avem!

    1. Ploile ma obliga sa stau tot pe langa cuptor. Azi am facut paine cu seminte de marar, cozi de ceapa si cas de oaie proaspat rau. S-a topit branza in aluat si ce-a iesit sa nu ma intrebi, ca e indescriptibil! Bine ca mi-ai spus, sa stiu sa sughit! 🙂

      1. Am sughitat, Aura, dar am crezut ca de la boala, fiindca am zacut trei zile in nestire, abia in dupa amiaza asta m-am ridicat din pat!

Lasă un răspuns către StropiDeSuflet Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.