Tort diplomat cu blat de rulada

E sarbatoare crestineasca, dragii mei si conform traditiei, la sarbatori,  in casele romanilor se pregateste ceva bun. Daca mai ai si sarbatoriti prin preajma, nu-ti mai ramane decat sa te pregatesti sufleteste si sa intampini crestineste ziua Sfintilor Imparati Constantin si Elena. Cam asa am facut si eu, fiindca multe persoane dragi poarta unul dintre aceste nume. Acest tort este minunat pentru o zi in care se mananca asa, mai copios, fiindca este un desert racoritor care contine fructe, o sa va convingeti de indata ce il vedeti!

Ingrediente:

Pentru rulada:

Ingrediente:

6 oua

250 gr. zahar

200 gr. faina

4 linguri de apa plata

10 gr. praf de copt( un pachetel)

un varf de cutit de sare

o lingurita coaja de lamaie sau portocala

un pachet de zahar vanilat

un borcan de 400 gr. gem  pentru umplut

Pentru crema diplomat:

250 gr. mascarpone

400 gr. iaurt

350 gr. zahar, neaparat 50 gr. sa fie farin

400 gr. frisca
30 gr. gelatina

50 ml. zeama de compot

o lingura coaja de lamaie

o fiola esenta de vanilie
optional:  diverse fructe proaspete sau din compot, frisca pentru ornat etc.

Mod de preparare:

Se prepara rulada respectand intocmai pasii de aici . Pana se „aseaza” bine rulada, se prepara crema diplomat. Se pune gelatina la hidratat in 50 ml. zeama de compot.Se bate  frisca. Se amesteca iaurtul cu zaharul pana la completa dizolvare a acestuia, dupa care se adauga fructele (capsune, zmeura, afine, mix de fructe de padure, etc.)

P1130169

Mascarponele se mixeaza cu 50 gr. zahar farin.

P1130166Dupa ce s-a hidratat gelatina, se pune la incalzit pe Bain Marie, dar nu trebuie sa fiarba, ci doar sa se lichefieze. Se vor citi cu atentie instructiunile de pe pachet si se va proceda intocmai. Se lasa sa se raceasca gelatina, si atunci cand incepe sa se gelifieze se toarna in vasul cu iaurt amestecandu-se energic cu mixerul. Se adauga mascarponele mixat, esentele si apoi  frisca amestecandu-se in continuare. Se da la rece timp de cinci minute.

P1130178In acest timp, se pregateste o forma, de preferat cu inel si fund detasabil, cu diametrul de 30, imbracandu-se cu folie alimentara. Se taie rulada felii de 7 mm. grosime si se aseaza mai intai un rand de felii pe fundul tavii, inghesuindu-se cat de mult. O fotografie explica mai bine, cred!

P1130172Apoi se aseaza feli de rulada pe peretii tavii.

P1130173Se scoate crema din frigider si se toarna in tava. N-as fi vrut-o asa colorata, dar afinele au lucrat, n-au dormit, cat a stat crema in frigider!🙂

P1130179Se pune apoi capac dintr-un rand de felii de rulada, se inveleste  cu folie alimentara si se da la frigider pentru cel putin doua ore.

P1130183Dupa doua ore se scoate inelul tavii si voila!

P1130208La soare, arata asa…

P1130219P1130230P1130222Daca doriti un tort mai mic, dintr-o treime de compozitie iese exact o forma dreptunghiulara de cozonac, asa…

P1130511P1130513O sectiune doriti?

P1130268P1130271Sa aveti pofta si sarbatoare frumoasa, dragii mei! Dedic acest tort minunat sarbatoritilor zilei, dorindu-le sa fie sanatosi, mereu invingatori, precum spunea deviza de pe crucea ce i s-a aratat deasupra capului Imparatului Constantin “in hoc signo vinces”. La multi ani si sarbatoare frumoasa !

 

 

11 thoughts on “Tort diplomat cu blat de rulada

    1. Asa e bine cand poftesti, sa furi, Petru! Si eu fac la fel! Cateodata, dupa un tur de forta printre bloguri culinare, nu mai pot dormi noaptea de atatea furaciuni!🙂 De la pofta mi se trage, evident!

  1. Reteta excelenta ! 🙂
    Din pacate insa,ieri de Sfintii Mari Imparati,
    Constantin si Elena,
    romanii in loc
    sa sarbatoreasca crestineste,
    s-au certat tiganeste
    de la femeia lui peste
    ce in varf un nebun si-o doreste
    desi nu prea gandeste
    si TARA huleste 😦

    O zi frumoasa !🙂
    Aliosa.

  2. Daaaaaaaaa , cred ca-i gro-za-va … am vazut-o facuta si de negresa de pe Paprika , dar din rulade din comert si cu muuulta inghetata , foaaaarte interesanta … cred ca ale lor nu toate au acelasi gust imbecil ca cele din comertul nostru socialist .
    Interesanta reteta ta si te felicit ptr aspect si ptr munca depusa , muaaah Geluta .

    1. Nu ma uit la televizor, Diana, cred ca prima data am vazut ideea tortului cu blat de rulada acum treizeci de ani, dar nu stiu cu ce era crema. De atunci, de cate ori imi aduc aminte de idee, mai trantesc si eu un tort cu blat de rulada…Chiar mai am niste fotografii pe blog de la un martisor, cred, cu tort facut asa, dar alta crema! Ultima rulada postata mi-a facut cu ochiul de cand am facut-o, ca fiind nimerita pentru asa ceva si pac la razboiu!Multumesc de vizita si pertinentul comentariu!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s