Pizza „floarea soarelui” cu rosii uscate

In ziua de Sf. Ilie am vrut o altfel de pizza decat cele pe care le fac saptamanal si nu le postez, da, da, ma tot cearta lumea si pentru asta, dar promit sa mai postez din cand in cand, desi mi-e foarte greu, fiindca…Eu cand zic „pizza” ma duc drept la frigider sa vad ce e pe stoc si apoi direct la castronul pentru framantat, iar sotul se duce dupa bere! 🙂   Prea rar am timp sa pun mana pe aparatul foto cand e vorba de asa ceva si de aceea nu am postari cu diversele retete  de pizza experimentate! Dar sa fluier dupa ingrediente, ca abia astept sa va servesc azi cu aceasta minunata pizza, fiindca mi se face pofta chiar si cand scriu aici si mi-e teama ca nu termin postarea si plec sa ma mai apuc de o bunaciune d’asta! 🙂

Ingrediente pentru o pizza de sarbatoare, as zice, fiindca e o pizza foarte aratoasa!

Pentru aluat:

500 gr. faina

250 ml. lapte dulce( merge si apa calduta, daca n-aveti lapte cand va e pofta de pizza)         11 gr. drojdie uscata, sau 25 gr. drojdie proaspata, un cub mic

40 ml. ulei de masline

o lingura de zahar

o lingurita rasa de sare

Pentru umplutura:

200 gr. sunca de Praga

100 gr. cascaval

100 gr. masline verzi, merg si altele, dar eu le prefer pe acestea                                                  100 gr. rosii uscate

cateva cozi de chives

4 linguri de sos picant de rosii cu busuioc ( home made am avut eu)

 Mod de preparare:

Mai intai se prepara aluatul intr-un mod foarte simplu…Se incalzeste putin laptele, sau apa, daca nu aveti lapte , iese si asa! Se adauga zaharul, sarea,uleiul si apoi se toarna faina amestecata cu drojdia putin cate putin, amestcandu-se cu o lingura de lemn pana se ingroasa bine coca, dupa care intra in functiune manuta si se framanta bine pana devine un aluat elastic care face si basici. Se lasa sa creasca putin , atat cat ne ocupam de taierea suncii in bucatele mici, raderea cascavalului, taierea cozilor de chives. Se poate pregati aluatul si la masina de paine pe programul de framantare-dospire, respectandu-se instructiunile masinii. Cand aluatul este gata arata cam asa…

P1170258Cele necesare umpluturii sunt gata de garnisirea pizzei…

P1170259Si-acum se iau 3/4 din aluat si se intinde o foaie sub forma de cerc avand diametrul pe care dorim sa-l obtinem la final pentru pizza noastra…Daca e mai mare diametru foaia va fi mai subtirica, daca se doreste diametrul mai mic foaia iese cam de un cm. aveti grija ce va doriti! Se taie in centrul foii 8 raze care nu se prelungesc pana la capatul foii, iata explicatiile pe fotografie, care fac mai mult decat o mie de cuvinte! Se observa faptul ca eu mi-am trasat si un cerc pentru a taia in mod egal toate razele, asa sa faceti si voi, fiindca va va ajuta mult lucrul acesta!

P1170262Se unge suprafata foii cu sosul de rosii, apoi se aseaza uniform ingredientele umpluturii, dupa care fiecare raza se va intoarce catre exteriorul foii exact asa cum se vede in fotografie.

P1170268Uitati ce frumoasa este floricica noastra comestibila!

P1170270Puteti sa o lasati asa, va iese o coronita faina, de Craciun am facut ceva de genul asta, dar acum nu am vrut, fiindca mai aveam aluat, asa ca i-am completat si mijlocul, facand un disc exact de dimensiunile cercului din mijlocul florii.

P1170274Se unge cu sos de rosii mijlocul, se presara ingredintele umpluturii, se presara cascaval ras din abundenta in mijloc. Eu am uns cu ou petalele care se vad albe si am presarat cascaval din abundenta si peste tot la final, voi sa faceti cum doriti si cum va sfatuieste pe voi doamna voastra Imaginatie, pe mine asa m-a gadilat in momentul acela…🙂

P1170277

P1170282Se coace la cuptor preincalzit, la 180 de grade, aproximativ o jumatate de ora, depinde cat de bronzata o vreti, la mine asa a fost pofta ce am poftit si asa a si iesit! Priviti-o, in nocturna, la butuc!

P1170302E tare buna, dragii mei! Neaparat sa fie berea la rece, ca stiti cum merge? Rosiile uscate ii dau o savoare speciala in combinatie cu coditele de chives si nu exagerez cu nimic cand va spun ca  a fost cea mai gustoasa pizza din cate am facut vreodata… Si cred ca am facut cateva sute  in ultimul deceniu…Plina de savoare si cu un aspect de sarbatoare, merita sa stea pe masa de duminica, la sarbatori, dar la fel de bine ar merge si la un picnic, e universala, ce mai! Daca nu aveti toate ingredientele pentru umplutura, puteti schimba dupa putinta si dorinta, dar nu uitati, rosiile uscate  fac diferenta, asta e propozitia mea de final.🙂

P1170310P1170331Pofta buna la pizza

31 thoughts on “Pizza „floarea soarelui” cu rosii uscate

  1. Buna dimineata, Gela !
    E-atata veselie-n ” cufarul cu bucurii”
    Incat iti vine sa tot stai…………………
    De-ai avea o PENSIUNE
    Sau macar o carciumioara
    As veni cu pasiune
    Si as sta macar o VARA
    BUNATATI eu sa comand
    Si discret sa trag cu ochiul
    Cum ar face un gurmand
    Plin de patima, nu chiul
    Si-as NOTA cu drag mancand
    Intr-un mic carnetel
    RETETELE tale rand pe rand
    La un ceai de musetel !!! 🙂 🙂 🙂
    O zi fara ploaie de se poate
    Din inima-ti doresc
    Iar pentru grozavele BUCATE,
    Cu drag te pretuiesc ! 🙂
    Cu simpatie si mare bucurie,
    Aliosa.

    1. Buna sa-ti fie inima, Aliosa!Ma bucur ca te simti binedispus in casuta mea virtuala si gasesti aici bucate si licori care sa te faca sa revii. Chiar daca eu lipsesc motivat, las din cand in cand cate ceva bun pentru toti prietenii mei, ca semn al pretuirii ce le-o port! Poate-mi fac si pensiune, toata lumea imi spune asta si o s-o iau de buna intr-o zi!🙂 Zile senine si racoroase in luna de canicula,iti doresc!

      1. Daca-ti faci PENSIUNE,
        dau SCRIS de pe acum neconditionat
        ca voi veni in fiecare an in IUNIE
        sa comand din toate ce-ai postat
        pe ” cufarulcubucurii” !!! 🙂 🙂 🙂
        O vara racoroasa ! 🙂
        Aliosa.

      2. Pana-atunci, ramane sa le gusti doar virtual, Aliosa!🙂
        Sa fim sanatosi si sa asteptam sa curga toate, asa cum le randuieste Dumnezeu si daca va randui sa fie si o pensiune, apoi chemam toata blogolumea din cercul nostru si facem o petrecere pe cinste!🙂

  2. Trebuie să recunosc că așa o pizza bogată și dolofană nu am mai văzut nici în poze! Cred că nu există om care să nu o aprecieze și să o savureze cu poftă, deci primește și felicitările mele!🙂

  3. Petru, multumesc pentru felicitari si pentru consecventa vizitelor pe blog ! Pizza asta e minunata pentru a fi savurata la intalnirile prietenesti…Eu fac pizza si prietenii aduc berea!🙂

  4. Doamne, Doamne, ce frumoasă arătare!!! Eu nu mănânc pizza( știu, sunt o ciudățenie a naturii, toată firma mă știe de aia care nu mâncă pizza și strică planurile sărbătoriților) dar din asta aș gusta o bucățică…poate chiar două. 🙂

    1. Gegelutz, ia doo bucățele, da? Că la cum arată n-o să mai apuci și-apoi parcă nu-mi vine să te văd bombănind necăjită și-arătând cu degetul acuzator spre Bursucel…😉

    1. Hai, Dorina, ca azi am facut iar, din cauza ca a vazut-o lumea pe aici si n-a gustat-o si a trebuit sa fac pentru niste pofticiosi! Coronita mai facusem eu, cu carnati, pe la Craciun, dar asa cum zici, asta a avut farmec asa cu mijlocul plin, ca sa fie mai spornica. Mi-am uscat foarte multe rosii in vara asta, a fost si canicula buna la ceva, tare gustoase ies preparatele in care se infratesc branzeturile cu rosiile astea! Ma bucur mult ca te-am vazut aici!

    1. Eu chiar nu ma pricep la bere, pentru mine toate au gust „de bere”!🙂
      Dar nu stiu de ce eu asociez berea Bergenbier cu intalnirile intre prieteni…
      Asa ca, zic sa vii cu d’asta, intre timp am facut-o si pe sora floricicai si avem ce sa dam gata!🙂

  5. Vai ce de bunatati aveti aici! Nu ma pot satura sa ma uit la retetele postate. Nu am mai mancat o pizza asa interesanta. Mi se pare o idee geniala si sunt sigura ca e si gustoasa. O zai frumoasa va doresc si cu siguranta am sa revin in cufarul cu bucurii.

    1. Romina, trebuie sa existe si cufere cu astfel de bunatati si ma bucur ca ai nimerit aici, unde se gateste numai cu produse sanatoase, iar preparatele finale sunt sigur apetisante, numai sa incerci si ai sa te convingi! 🙂 Am venit din vacanta cu forte noi si abia astept sa va corup cu retete noi! Te astept oricand cu mare drag sa scotocesti prin sertare! Zile senine sa ai si tu!

  6. Tare faina si delicioasa floarea soarelui! Am facut-o de cateva ori nepoteilor mei si le-a placut mult. Gela, te felicit pentru tot ceea ce postezi, pentru ca toate sunt deosebite!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s