Tort „buchet de flori” cu dulceata de afine, alune si ciocolata

Un tort simplu, pentru o masa in familie si atat! Nici daca as fi avut vreo ocazie speciala nu l-as fi bibilit mai mult, fiindca e vara si m-am gandit ca trebuie sa ajung cu el  la frigider cat mai repede, iar pe masa, cand il expun sa arate cat mai bine, dar mai ales sa fie apetisant. Stiu, o sa-mi ziceti ca le-am vrut pe toate, 🙂   dar familia mea chiar merita toate astea! L-am asamblat putin altfel decat as fi asamblat in mod clasic un tort si am obtinut astfel efectul dorit asupra degustatorilor, care erau amatori de simplitati in ceea ce priveste ingredientele si o sa vedeti ca asa a si fost, chiar daca lista o sa vi se para lunga!

Ingrediente:

Pentru 2 blaturi de rulada:

10 oua

10 linguri de faina

10 linguri de zahar

2 lingurite coaja rasa de lamaie, sau portocala

Pentru blatul de cacao:

5 oua

5 linguri de zahar

4 linguri de faina

o lingura de cacao

Pentru umplutura:

2 borcane(capacitate 320 gr. fiecare) de gem de afine

150 gr. alune macinate

Crema chantilly:

4 galbenusuri

4 linguri faina

5 linguri zahar

400 ml lapte

coaja de la o  lamaie

zahar vanilat

200 gr. smantana pentru frisca

 

Pentru glazurat:

200 gr. ciocolata amaruie

200 gr. smantana pentru frisca

o lingura de miere

5 gr.de gelatina

o lingura lapte dulce

Mod de preparare:

Se prepara mai intai blaturile pentru rulat, 2 la numar! Simplu de tot, este vorba de blaturile de rulada pe care trebuie sa le facem exact ca si rulada de aici . Se coc in tava mare de la argaz si se lasa sa se raceasca.

P1170903Apoi se prepara blatul de cacao exact dupa aceeasi metoda, cu deosebirea ca el contine si cacao si se va coace in forma rotunda de tort.Tava mea cu inel era ocupata cu un cheesecake  in acel moment si am copt intr-o tava rotunda, e mult mai usor de copt in tava cu inel, daca o aveti!

P1170907Se prepara crema chantili. Mai intai se bate frisca, se da la rece. Se amesteca zaharul cu galbenusurile, se mixeaza bine. Se amesteca apoi faina cu laptele, se omogenizeaza amestecul. Se toarna compozitia de lapte peste cea de galbenusuri si se aseaza vasul la foc potrivit amestecandu-se permanent sa nu se prinda de fundul vasului. Se adauga coaja de lamaie si vanilia. Cand pufuie si fierbe ca mamaliga crema este gata, se ia de pe foc.

P1170930Se lasa la racit si abia dupa ce acest lucru s-a intamplat se adauga si frisca in crema de oua, obtinandu-se astfel crema chantilly, o crema matasoasa si foarte gustoasa.

P1170932P1170935Se trece la asamblarea tortului. Se taie fiecare blat de rulada in cinci fasii egale. Se amesteca gemul de afine cu alunele macinate.

P1170909Se unge fiecare fasie de blat cu amestecul de gem si alune, se intinde bine pe toata suprafata fasiutei …

P1170916

Se ia fiecare fasie si se ruleaza melc, dupa cum se vede in imagine. Urmatoarea fasie se aseaza exact unde s-a terminat precedenta si se procedeaza asa pana la terminarea tuturor fasiilor obtinute din cele doua rulade, ghidandu-ne si dupa circumferinta blatului de tort, fiindca la final trebuie sa ne iasa identice cele doua discuri de rulada si de blat de cacao, fiindca se vor suprapune.

P1170919

Se taie blatul de cacao in doua parti, se indreapta, daca e cazul…

P1170924

Apoi se aseaza pe platoul unde va sta definitiv tortul un blat de cacao, se unge cu crema chantilly.P1170938Deasupra cremei se va aseza cu grija partea rulata a blatului si  iar un strat de crema alba.

P1170941 P1170950

Apoi se aseaza capacul tortului din cealalta parte de blat cu cacao si gata asamblarea. Este un tort inalt, se vede.

P1170951

Se da tortul la frigider pana se prepara si glazura de ciocolata.Se pune smantana pentru frisca la foc si inainte de a clocoti se adauga ciocolata bucatele, se stinge focul si se amesteca pana la topirea ciocolatei, se pune mierea de albine, sa lasa sa se raceasca. Se pune gelatina la hidratat cu 20 ml. lapte dulce si se procedeaza conform instructiunilor de pe pachetul de gelatina. Cand gelatina s-a racorit se amesteca cu ciocolata si glazura e gata de turnat peste tort.

P1170960Eu am vrut sa obtin efectul unui buchet de flori prin forma finala si am ornat in consecinta, era un tort facut pentru copiii mei ( florile cele mai dragi mie) pe care doream sa-i astept cu flori dulci!I-am facut si un grilaj, care mi-a dat batai de cap cand l-am scos in soare la o fotografie, erau 35 de grade! Voi puteti sa-l ornati dupa pofta inimii.

P1180073Ne-a cucerit pe toti si cu aspectul si cu gustul, tortul acesta! Combinatia dintre afine si alune, suprapuse peste gustul fin al cremei chantilly si cu ciocolata pe deasupra, ce poate fi mai delicios?

P1180082Sectiunea e de-a dreptul decadenta…

P1180091O sa particip cu reteta aceasta la Campania de sarbatoare la care m-a invitat Monya, gazda de luna aceasta a campaniei, fiindca tortul acesta minunat poate sa troneze linistit pe orice masa de sarbatoare! Dovada…

P1180242 Pofta buna la tort si viata dulce, dragilor!

 

18 gânduri despre „Tort „buchet de flori” cu dulceata de afine, alune si ciocolata

  1. Mdea, și ăsta-i un tort simplu, da? Hm! Îmi închipui cum aș tapeta eu cu jumate din umplutura de afine( mai bine o mănânc direct din borcan, dacă aș avea-o) întreaga bucătărie, inclusiv pe mine și pe sor’mea, dacă are nenorocul să-mi fie prin preajmă! Și câte pretenții, domnule, auzi, să-ți iasă rulădoaia de circumferința blatului! Ca să nu mai zic nimic de cum înnădești fâșiuțele de ruladă, una în continuarea celeilalte…da ce, astea-s niște fraiere, să stea așa, din prima, cum le zic eu? Nu pot să le capsez cumva, una de alta? 😀 O minune de tort! Când o să mă simt suficient de masochistă, poate-l incerc. Zi senină! 🙂

    1. Gegelutz, eu am facut acest tort intr-o ora si jumatate si-l consider simplu, fiindca nu am insiropat blaturi, n-am facut creme cu unt sau alte alea si nici macar n-am avut de spalat nu stiu cate castroane dupa…Fasutele de rulada se innadesc simplu de tot; acolo unde s-a terminat precedenta o asezi cu grija pe urmatoarea, zau ca nu e greu, doar ti se pare! Abia astept sa il incerci, sa-mi spui usurata, cat de simplu a fost de facut! 🙂 Ca de mancat e si mai si, dar daca ai si satisfactia gustului, e fain rau! Zile senine si tie ca incepe o noua saptamana, la mine-i o canicula…Facem citronada la galetusa, ca nu mai tine! 🙂

      1. La partea cu mâncatul nu cred că aș avea vreo greutate. O să vă cred pe cuvânt că nu e greu de făcut până să-l încerc și eu. O săptămână minunată!
        p.s. De care răcoritoare mai faceți, ce ingrediente ați mai născocit? 😀

      2. Azi a trebuit sa fug la o inmormantare pe o toropeala, vai…Dar ce bine mi-a prins ca am pus de aseara, cand am venit de la priveghi patru lamai, doua mere verzi feliate toate, vreo trei linguri de miere si de dimineata i-am aruncat si o mana de frunze de lamaita, fiindca de ea mi-am impiedicat ochii cand am iesit in gradina, nu pentru ca as fi premeditat combinatia…Acum cand am venit, dupa umblat prin soare, nah si atmosfera trista, mi-a prins asa de bine! Si gust de mar verde si lamaie si lamaita, hai ca improspatez coferul si fac si-o poza si scriu reteta, dar dupa ce ma mai hodin ca ma arde ceafa de la soare, nu am avut palarie fiindca nu am neagra…Eu fara” racoreala” pe canicula asta as bea apa cu butoiul! 🙂
        Sa ai o saptamana racorita si usoara, draga mea!

      3. Foarte interesantă rețetă! Eu sunt în limbă după tot ce este din mere sau din vișine deci like, like și iar like! 😀 Aștept și rețeta oficială. O săptămână răcoroasă eu v-aș ura dar nu cred să se adeverească, la ce prognoze văd pe net, așa că vă doresc să aveți o săptămână plină de inspirație și de zâmbete sincere! Cam așa : 🙂

  2. Cu toate tentațiile pe care ni le oferi, mă gândesc totuși că n-ar fi bine să te am vecină! 😉 Te-aș vizita prea des și dacă m-ai servi cu bunătăți precum tortul de mai sus, aș pune prea multe kilograme pe mine și asta n-ar fi bine deloc! 🙂

    1. Eu intotdeauna ii servesc si pe vecini cu bunatatile pe care le fac, intai impart din ceea ce fac si abia apoi pot sa gust linistita, dar pana acum nici un vecin nu mi s-a plans de faptul ca s-a ingrasat, doar n-oi fi taman tu, mai Petru, cel cu ghinion! 🙂

  3. Mda , destul de simplu … ce sa zic :):):)
    Geluta draga … sa zic si eu ca precedentul postator ca esti sado-maso ? cum sa ai asa rabdare ? tu nu esti facuta tot din apa si-nca ceva ,,ingredinete” ca toti oamenii ?:) asa ceva … cre’ca nici daca l-as repeta de zeci de ori nu mi-ar iesi minunea asta si ma mai pricep si eu la cate ceva .
    BRAVO , BRAVO , BRAVO ! Acest tort ar trebui sa castige tot ce-ar fi de castigat pe net , seriooos .

    1. Diana, multumesc frumos pentru aprecieri, dar nu-l duc a niciun concurs, fiindca acum e o nebunie cu cersitul de like-uri pe Fb. si nu ma vad facand asa ceva pentru a castiga vreun concurs. Am castigat si concursuri, la care a fost un juriu, dar ca sa depind de numarul de like-uri, raman pe ultimul loc din simplul motiv ca nu umblu cu cersitul,n-am facut asta niciodata si nici n-o s-o fac! Ma voi bucura sa stiu ca l-ai facut si ti-a placut, acesta va fi un premiu important pentru mine, fiindca reteta nu e copiata de nicaieri, e incropita de mine din ingrediente care sa fie pe placul copiilor mei, iar metoda rularii am mai aplicat-o la tortul numit „roata carului” cu vreo tre ani in urma, asta e tot!E simplu de tot de facut dupa ce ai copt blaturile ! Sa ai spor la torturit si in toate cele, Diana! Multumesc mult de vizita!

      1. La capitolul FB , m-ai pierdut ptr ca eu n-am cont si nici nu-mi voi face vreodata ; si mie-mi cam displace chestia asta cu ,,cersitul” cum ii zici tu . Zici tu si ma incurajez sa-l incerc ? siincer, mi-ar placea , dar cu rabdarea stau cam prost , dar si cu atata migaleala . Daca ai fi mai aproape te-as ruga sa mi-l faci tu la comanda daca ai avea timp si ai si putea … deja-i simt toate aromele 🙂 .
        Si tu sa ai spor in tot ce-ti propui , draga Geluta si abia astept sa mai incanti maxim cu ceva .
        Saptamana buna sa ai !

      2. Nici eu n-am vrut cont, dar din dorinta de a comunica mai repede cu fiul meu, care e mai mult plecat,mi-am facut si acolo un cont!
        Chestia cu cersitul e exact cum ti-am spus, asa o vad eu si nu vreau sa supar pe nimeni, e doar parerea mea si mi-o mentin cu argumente! Cat despre incurajare, continui cu ravna sa pledez pentru a-l face tu, fiindca e chiar usor.Doar sa-ti aduci pe masa cele trebuitoare si apoi nu te mai abati de la drum pana nu vezi felioaia in farfurie, ca da, iese inalt si felia nazdravana! 🙂 Eu cu drag ti-as face unul cadou, fiindca la comanda nu ma bag! Am multe incantari pregatite dar sa vad cum stau cu timpul pentru redactari, mai fugim si la mare cate o zi/doua, ne racorim, venim la o tura de conservareala si tot asa, fataiala mare, dar cu folos!
        Sa ai si tu o saptamana exact asa cum ti-o doresti!

    1. Cristina, iti multumesc frumos si pentru vizita si pentru cuvintele frumoase! Postarea participa la o parada care se organizeaza pe bloguri, nu la un concurs anume, o defilare si atat! Astept sa incerci tortul, se face usor, nu am glumit! Multa bafta!

    1. Multumesc mult pentru cuvintele frumoase! Tortul asta se potriveste de minune cu poezia, de fapt, a fost ca o poezie dulce spusa fiului meu care a dat o fuga din Suedia pana la Calarasi, rapus de dorul de acasa…

Lasă un răspuns către pasiunepuritatesipacat.wordpress.com Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.