Rosii decojite in suc propriu

Reteta aceasta face parte din ciclul „de-ale conservelor” si este una din preferatele mele, fiindca se face usor, cu putine ingrediente si iarna are mare cautare in bucatarie, asa ca, vorba multa saracia omului, intr-o vreme in care conservaritul ne ocupa aproape tot timpul! 🙂    Asadar, sa aducem ingredientele si sa umplem borcanele, ca iarna nu-i ca vara si ne prind bine rosiile autohtone pastrate la borcan, daca vrem sa gatim sanatos si sa simtim gustul adevarat al rosiilor crescute in tarana de acasa, chiar si in miezul iernii!

Ingrediente:

Rosii potrivite ca marime, crengute de leustean si patrunjel, sare grunjoasa-cantitatile vi le ajustati in functie de numarul de borcane pe care vreti sa le umpleti. Daca rosiile sunt asa cum am spus, mai micute, dintr-un kilogram va ies doua borcane  mari ( 800 ml.)           Mai aveti nevoie de borcane si capace.

Mod de preparare:

Mai intai se spala, se usuca si se sterilizeaza in cuptor ( circa o jumatate de ora) borcanele ce se vor umple. Se pune la foc un vas mare cu apa care trebuie sa fiarba. In timp ce apa fierbe, se spala rosiile, apoi li se taie cotorul.

P1180132

Cand apa a dat in clocot se introduc rosiile „decapitate”si se lasa sa clocoteasca trei minute dupa ce apa incepe sa fiarba din nou, apoi se scot cu o strecuratoare cu gaurile mari si se lasa sa se racoreasca intr-un vas larg, lighean, de preferinta, fiindca suprafata de evaporare e mai mare. Atentie mare la aceasta faza a procesarii, sa nu va opariti! Eu am procesat o cantitate mare de rosii, a trebuit sa oparesc in mai multe randuri si am folosit un ceaon imens, asa e cand locuiesti la curte, ai dotare, nu gluma! 🙂

P1180134Cand s-a terminat de oparit toata cantitatea de rosii, se trece la decojit. Este foarte usor, sa nu va speriati, incepeti cu prima tura de rosii pe care ati oparit-o, sunt deja racorite si se lucreaza usor! Odata decojite, rosiile sunt gata de pus in borcane, ce-a fost greu, a trecut!

P1180140

Se aduc borcanele pe masa, se aseaza in fiecare crengute de leustean sau patrunjel si apoi se completeaza borcanele cu rosii.

P1180137

 

P1180144

Deasupra rosilor se adauga iarasi crengute de verdeata si in fiecare borcan mare se adauga o lingura de sare grunjoasa.

P1180150

Asta a fost tot! Se infileteaza bine capacul si borcanele se vor steriliza la Bain Marie timp de o jumatate de ora, din momentul in care incepe sa fiarba apa din vasul in care se efectueaza sterilizarea. Se lasa sa se raceasca in vasul in care au fost sterilizate pana a doua zi, sau se scot fierbinti din baie si se aseaza cu capacul in jos, acoperindu-se cu paturi groase pana a doua zi. Inainte de asezarea in camara se face o sedinta foto a borcanelor, ca-s fotogenice foc!🙂

P1180170

Sunt bune la orice: supe, ciorbe, sosuri, alaturi de carne sau peste la  cuptor, la saramura de peste, dar si la salata. Va mai trebuie niste ceapa si un fir de ulei maslinos si va veti bucura si la iarna de gustul rosiilor romanesti. Eu nu concep sa intru in iarna fara  a avea arsenalul asta  de vitamine pregatit!

P1180175

P1180181

P1180184

P1180186

P1180191Afara s-a mai racorit, e numai bine de conservarit, deci spor!  :)  Nu doar la pregatit conserve, ci in toate!

9 thoughts on “Rosii decojite in suc propriu

    1. Eu fac cele mai multe conserve pe baza de rosii! Sucul de rosii l-am facut primul, fiindca pe atunci nu prea erau si alte alea coapte prin gradina. Si-l fac simplu de tot:dau rosiile prin separator, pun sucul rezultat la foc si adaug sare si doar daca este nevoie putin zahar.Dupa ce scade 1/3 din lichidul pus la foc, opresc fierberea, pun sucul fierbinte in sticle, capsez capacul si pun sticlele in paturi pana se racesc, nu e nevoie de sterilizare daca il pun asa, fierbinte, cel putin 80 de grade trebuie sa aiba ca sa nu fie nevoie de sterilizare; stiu asta de la un inginer care lucra la o fabrica de conserve din orasul Fetesti. Iti multumesc si azi pentru prezenta pe blog si comentariu!

  1. Prin tot ce faci uimesti, Gela! Iar ai cantitati industriale. Imaginile tale imi amintesc de mami, deoarece si noi, adica si eu cand ma prindea focul conservaritului pe acasa, masa mare din curte era imbelsugata. Doamne, ce vremuri faine erau!

    1. Eu socotesc saptamanile din an, Vali si nu pot lasa niciuna dintre ele descoperita, fara vreun borcan de genul acesta, ca e prea bun!
      Si ii trimit si fiicei mele dragi, fiindca vreau sa am o familie sanatoasa!
      Iti multumesc pentru vizite si comentarii! Atata lume din jurul meu se foloseste „in tacere”de retetele de aici…
      Te imbratisez cu mare drag, Mina!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s