Zacusca de vinete cu ciuperci

De la an la an pregatim zacusca tot mai devreme, fiindca totul in gradini se maturizeaza precoce…  Cu vreo doua decenii in urma faceam aceasta operatie pe la jumatatea lui octombrie si ce bine ma simteam, fiindca nu era nevoie sa mai suport si gradele din termometru, pe langa caldura focului de lemne la care fierbeam zacusca, deh, imi place sa o pregatesc in mod clasic, exact asa cum am vazut acasa, la mama, fie ce-o fi! Sa va impartasesc, dar si aceasta minunata aventura  traita in atelierul culinar autumnal!

Ingrediente pentru o portie :

5 kg vinete

2 kg ciuperci de cultura, pot fi de oricare, dar eu d’astea am avut…

4 kg ardei kapia rosu sau gras, tot rosu

2kg. ceapa

2 kg. rosii

un borcan mare (800 ml) de sos/ pasta de rosii si ardei

1 litru ulei

o legatura cimbru verde, merge si uscat, daca nu aveti gradina

50 gr. piper proaspat macinat

10 foi de dafin

sare dupa gust

Mod de preparare:

Se coc vinetele, se curata, se scurg, se dau prin masina de tocat cu o sita cu orificii mari! La fel se procedeaza si cu ardeiul.

P1180548P1180584

Dupa ce se coace ardeiul, se curata si apoi se toaca prin masina cu aceeasi sita. Ciupercile se curata de coaja, se spala, se toaca cubulete cu latura de aproximativ 7 mm. Ceapa se curata, se spala in mai multe ape, se toaca marunt, eu am tocat-o la masina de tocat, fiindca am o sita adaptata , cu orificiu mai mare avand un diametru de 6 mm si astfel am tocat totul foarte repede,  eu am facut cantitate dubla si mi-ar fi luat mult timp sa toc la cutit! Rosiile le-am dat prin separator, fiindca nu-mi place sa gasesc prin zacusca coji de rosii, stiti voi cum e cu piticii, fiecare cu ai sai!   🙂  Dupa ce am facut toate aceste operatii, putem rasufla usurati, mai avem de suportat doar toropeala focului si nici nu ne vom da seama cand e gata zacusca… Acestea fiind spuse, se pregateste un vas incapator, cu fundul gros ( in cazul meu un tuci mare) si se incepe pregatirea termica a ingredientelor pentru zacusca noastra traditionala, caci e o reteta de cand lumea, cred, chiar daca suporta variatiuni zonale, amprente personale s.a.m.d. Se pune, deci, vasul pe foc, se toarna uleiul in el, se incinge, dupa care se adauga ceapa si se lasa sa se soteze pana devine translucida, dupa care se adauga ciupercile…

P1180632Se lasa sa se soteze si ele cateva minunte si cand s-au inmuiat, se adauga ardeiul.

P1180638Dupa alte cinci minute se adauga sucul de rosii si bulionul, lasam sa fiarba in voie, la foc domol.

P1180642Ultimele intrate in baia de foc vor fi vinetele…Se adauga, se amesteca, se condimenteaza, Eu am pus si niste crengute de cimbru verde , pe care la final le-am scos cu spumiera.

P1180647

 

P1180651Se fierbe la foc domol, pana in momentul cand uleiul incepe sa se ridice la suprafata. Atunci zacusca este gata de pus in borcane, eu asa o pun in borcane, fierbinte! Dar borcanele au fost sterilizate o jumatate de ora la cuptor si tinute acolo, sa stea calde. Pentru a fi siguri ca nu se sparg, le asezam pe o tava de inox in momentul cand punem zacusca fierbinte in ele. Infiletam capacele borcanelor, le intoarcem cu capacul in jos si asa le impaturim pentru doau zile, asta este de fapt sterilizarea lor.  Apoi le depozitam intr-un loc racoros si le scoatem ori de cate ori ne este pofta! Partea faina a povestii ce tine de zacusca, este ca bunica de fiecare data cand o pregatea ne facea turte si prima degustare era cu turte coapte in spuza jarului in care se coceau vinetele…Am respectat intocmai acel ritual ce ma poarta de fiecare data catre acei ani frumosi cu bunica si iata, am degustat zacusca exact ca pe vremuri, pe turte!

P1180686

P1180706

E minunat sa ai in camara aceasta conserva in care se ingemaneaza gustul fin al ciupercilor cu cel al legumelor proaspat culese. In posturi, la mesele festive, la gustari sau in momentele cand suntem in pana de timp, ea ne scoate din nevoi, incantandu-ne cu savoarea sa deosebita!

P1180761

 

Pledez pentru zacusca, ati inteles… Nu stiu  cum ara arata un tablou de toamna culinara fara ea, dar cu ea, tabloul e complet, parol!

P1100325

Sa aveti o toamna frumoasa, dulce, imbelsugata si rodnica, dragi cititori!

P1100312Pofta buna!

 

12 thoughts on “Zacusca de vinete cu ciuperci

    1. Asa este Petru! Si cand te bucuri de savoarea preparatului uiti de munca depusa. Daca mai iau in calcul si calitatea ingredientelor folosite, nici ca ma gandesc la munca depusa, ci mai repede la sanatate!

    1. Multumesc pentru felicitari! E buna si fara ciuperci, am facut o tura si asa! Dar tot ce-i facut de mana omului, cu drag, cred ca-i bun!
      Multumesc inca o data pentru vizita si comentariu!

  1. Buna seara, Gela !
    O RETETA grozava ! 🙂
    Multumesc frumos ! 🙂
    Din pacate, desi-mi place FOARTE MULT, NU fac ZACUSCA de nici un fel caci NU-MI FACE BINE la STOMAC ! 🙂
    Sa TRAITI 100 de ani si sa ne daruit RETETE la fel de bune si la 99,99 de ani !!! 🙂 🙂 🙂

    Iata cateva sfaturi utile conform medicinei traditionale chinezesti pentru a avea o viata cat mai lunga (de peste 100 de ani!):

    ” * Sa facem zilnic exercitii de mentinere a formei. Exercitiile fizice intarzie mult procesul de imbatranire, in special exercitiile chinezesti de mentinere a formei, care sunt usoare si impiedica extenuarea. De fapt, cea mai mare parte a declinului fizic de care sufera persoanele mai varstnice isi are radacinile nu in varsta, ci in simpla folosire inadecvata a mintii si trupului. Nu mai exista nicio indoiala ca exercitiile fizice regulate reprezinta una dintre cele mai bune cai de a preveni si de a trata aproape toate tipurile de boli. Exercitiile pot energiza sistemul imunitar, pentru a opri raspandirea virusilor si a celulelor imbolnavite. Dat fiind ca nu cer eforturi epuizante, exercitiile chinezesti usoare sunt cea mai buna forma de exersare. Ele nu au efectele secundare produse de unele sporturi grele.

    * Acumulati frecvent in gura saliva si inghititi-o. Saliva este un fluid corporal pretios, cu puteri magice in tratament si intinerire. De sute de ani chinezii i-au acordat cel mai inalt respect, cu toate ca valoarea ei de-abia incepe sa fie perceputa in Occident. Saliva poate hrani creierul, ajuta la digestie, detoxifica organismul, mareste flexibilitatea, sporeste luciul si netezimea fetei si corpului, stimuleaza sexualitatea si intareste imunitatea – toate functiile care se opun efectelor imbatranirii (cititi mai multe AICI: Saliva, conform medicinii traditionale chineze, este “lichidul de aur”. Inghititi regulat saliva si veti avea o sanatate de fier!)

    * Sa ne lovim usurel cu degetele capul si urechile. Capul este cartierul general al vietii. Daca zilnic il lovim usor cu degetele, efectuand exercitiul intern al lui Dharma „Bataia Tobei Ceresti”, stimulam functionarea mintii, imbunatatim memoria si, de asemenea, prevenim sau amelioram tiuitul in urechi si bolile Parkinson si Alzheimer – afectiuni care in zilele noastre insotesc din ce in ce mai frecvent batranetea.

    * Sa ne trecem des degetele prin par. Pieptanarea frecventa a parului cu degetele goale poate stimula circulatia sangelui, dezvolta capacitatea mentala si memoria si pastreaza culoarea naturala a parului.

    * Sa strangem usor din dinti de mai multe ori pe zi. Dintii sunt alt semn important al varstei. Pierderea dintilor este asociata adesea cu batranetea. Pentru a-i pastra, chinezii din vechime recomandau sa inclestam usor dintii. Aceasta nu numai ca ii intareste si ii impiedica sa de deterioreze prematur, ci stimuleaza si sexualitatea si forta mentala. Miscarile dintilor afecteaza nemijlocit functionarea psihica si performanta sexuala.

    * Sa ne masam talpile de mai multe ori pe zi. Exista o poveste chinezeasca despre o familie in care mai multe generatii au trait peste 100 de ani. Cand au fost intrebati care sunt secretele longevitatii lor, membrii familiei au raspuns ca isi masau des talpile. Talpa este locul din care porneste meridianul rinichiului. Masarea frecventa a talpilor poate intari forta rinichilor si ii face sa comunice cu inima, un proces cunoscut in lucrarile clasice ale sistemului chinez de ingrijire naturala a sanatatii sub numele shui huo ji („apa si focul se echilibreaza intre ele”).

    * Sa contractam si sa relaxam des muschii anali si degetele picioarelor. Aceasta stimuleaza sexualitatea, qi-ul rinichilor, functia urinara si alte functii asociate adesea cu varsta. Daca vitalitatea sexuala scazuta si incontinenta sunt simboluri ale imbatranirii premature, contractarea si relaxarea ritmica a muschilor anali si a degetelor picioarelor, efectuate frecvent, pot intarzia procesul de imbatranire, impiedicand aparitia acestor dereglari.

    * Sa nu lasam stomacul sa se umple la nicio masa mai mult de 70-80% din capacitatea lui, chiar daca alimentatia ne este sanatoasa. Acest principiu intelept al vechilor chinezi este confirmat de un experiment stiintific recent care arata ca modalitatea cea mai buna de a intarzia imbatranirea si de a prelungi viata la soareci este hranirea lor sub nivelul obisnuit, dandu-le atata hrana cat sa supravietuiasca. Soarecii subalimentati nu numai ca au trait cu 35% mai mult decat cei hraniti pe saturate, ci au fost mult mai putin expusi la aparitia cancerului si a altor maladii. Supraalimentarea deterioreaza stomacul, iroseste energia si ne face sa ne simtim ingreunati si obositi. Prin urmare, in numele sanatatii noastre, este mai bine sa ramanem in zona „mai putin decat ar trebui” decat in zona „mai mult decat ar trebui” in privinta cantitatii.

    * Sa bem trei linguri de supa la inceputul fiecarei mese si vom fi feriti de multe probleme la batranete. Chinezii din vechime credeau ca acest procedeu stimuleaza pofta de mancare si favorizeaza digestia, prevenind, astfel, bolile sistemului digestiv. Desigur, „trei” nu este un numar fix. Ideea este ca trebuie sa bem cateva guri de supa la inceputul fiecarei mese.

    * Sa bem zilnic multa apa curata. Apa este primul dintre „cele cinci elemente” si joaca un rol vital in functionarea corecta a organismului. Faptul ca peste 70% din greutatea corpului o reprezinta apa vorbeste de la sine. Apa umezeste pielea, face flexibile incheieturile, curata corpul,
    juta digestia si defecatia si mai are multe alte functii biologice vitale. Chiar si un mic deficit de apa ne face sa ne simtim obositi si sa ne fie rau.

    * Sa nu fumam. Fumatul contracta vasele de sange si perturba circulatia sanguina, ducand la aparitia prematura a ridurilor. E destul sa ne uitam la fata fumatorilor inraiti. Fumatul perturba, de asemenea, functia hormonala, scazand secretia de hormoni si influentand negativ tiroida si intregul sistem endocrin, ceea ce are ca rezultat accelerarea procesului de imbatranire.

    * Sa dormim intotdeauna suficient si profund. Lipsa somnului obliga corpul la eforturi suplimentare, epuizand rezervele strategice de energie, deregland circulatia sangelui si a lui qi si slabind sistemele cerebral si imunitar; in esenta, accelereaza procesul de imbatranire a corpului. Cand dormim, camera trebuie sa fie bine aerisita, dar curentul sau vantul nu trebuie sa ajunga direct la noi.

    * Sa petrecem zilnic mult timp in aer liber. Sa facem dupa cina o plimbare de o mila. Acestea ne asigura zilnic mult aer curat si lumina naturala de la soare. Aerul curat si soarele sunt pentru viata ceea ce este petrolul pentru lampi, iar in lipsa lor viata nu ar fi posibila. Chinezii din vremurile vechi credeau ca aerul curat si lumina blanda a soarelui contin energie, care ne poate hrani plamanii, inima, creierul si pielea, dandu-ne energie si tinerete .”
    Sursa; internetul.
    O seara frumoasa ! 🙂
    Aliosa.

    1. Imi pare rau ca sanatatea nu-ti permite bucuria de a savura acest preparat minunat, dar bine ca te pastrezi si ai grija de sanatatea ta !Multumesc pentru urari si pentru sfaturile postate intru longevitate! Weekend minunat sa ai!

  2. Nu am preparat pana acum zacusca niciodata, dar mama mi-a transmis ca va face toamna aceasta din nou, dupa vreo doi ani de pauza 🙂 Abia astept sa o primesc si sa o servesc intocmai ca in poze, intinsa pe turte!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s