Cornuri stratificate, cu umplutura dulce/sarata

P1210898

A fost o zi asa de urata astazi, incat nu mi-am gasit locul nici in fotoliul de langa soba, cu o carte in mana, nici in fata televizorului, nici macar de sueta nu mi-a ars…Mi-a trebuit cam mult, recunosc, pana sa ma hotarasc sa-mi umplu timpul cu o activitate  placuta si desigur, v-ati dat seama ca am plecat in bucatarie! Acolo este locul unde uit de toate, unde ma pot juca in voie cu anumite ingrediente, dand un sens, cu un anumit gust, jocului meu! Mi-am amintit ca am vazut pe un site bulgaresc niste cornuri care mi s-au intiparit pe retina si mi-am zis ca e musai sa le fac! Tradusesem de atunci reteta cu ajutorul meu de nadejde, stiti voi care… Dar ce te faci ca domnul Google imi tradusese eronat, nu depistam drojdia in ecuatie, a trebuit sa-mi dau seama cum sta treaba, asa ca am trecut la improvizat si imediat va spun  ingredientele acestor cornuri, care mi-au sucit mintile! 🙂

P1210890

Ingrediente:

Pentru aluat:

900-950 gr. faina alba
1 cub de drojdie proaspătă, 42 gr.
500 ml de lapte cald (nu fierbinte)
150 g unt
100 ml ulei
3 oua( un galbenus se opreste pentru uns)
1 linguriță cu varf de sare
1 lingura de zahar

seminte de in, mac, susan ( pentru deaupra)

Pentru umplutura:
200 gr. branza de vaci,un ou, cateva fire de patrunjel verde, sau marar, dupa gust

Optional: cateva lingurite de crema nutella, daca vreti sa preparati cateva si cu umplutura dulce

Puteti opta si pentru alte variante de umpluturi, mezeluri,masline, praz, cartofi…Totul este posibil!

Mod de preparare:

Se iau 50 de ml. de lapte caldut și se dizolvă drojdia în el, se adaugă si zahărul, care are rolul sa ajute drojdia sa se activeze. Se acopera si dupa 15 minute se framanta un aluat din maiaua rezultata, plus toate ingredientele mentionate, fara seminte, bineinteles si  fara unt, acela e necesar dupa framantarea aluatului.
Se va obtine un aluat neted, elastic, moale, nicidecum vartos! Aici trebuie sa ne orientam putin cand se adauga faina, oprim cateva linguri pe care le punem la final, una cate una, fiindca sunt foarte multe variabile in discutie cu privire la calitatile fainii pe care o foloseste fiecare ( umiditate, gluten, amidon) si e bine sa procedam asa, pentru a nu obtine o coca vartoasa, de aceea am si mentionat cantitate variabila la ingrediente! Eu am impartit in doua coca, fiindca am facut si 5 chifle pentru micul dejun de maine, iar din jumatatea pe care o vedeti acum, am facut cornurile pe care mi le doream.

P1210854
Reteta spunea sa fie lasata la crescut, dar eu m-am gandit ca aluatul imi va creste in maini, in timpul procesului, fiindca am o faina foarte, foarte buna si n-am lasat-o deloc, m-am apucat de facut cornuri! Se imparte aluatul in sase bile aproximativ egale.

P1210856Din fiecare bila se intinde o foaie rotunda cu diametrul de aproximativ  20 cm. Se pensuleaza cu unt topit, dar nu cald, fiecare disc si se aseaza unele peste altele…Reteta initiala spunea sa se unga cu unt rece, din calup,dar mie mi se rupeau foile, nu se intindea bine si atunci l-am topit sa-l intind mai usor!

P1210860Foile astfel unse se cladesc una peste alta pana la ultima, peste care nu se mai pune unt.  Se porneste cuptorul si se programeaza la 180 de grade.

P1210864Se ia merdeneaua si se intinde toata „constructia” la care am zidit cu sarg🙂 intr-o foaie mai mare, pana ajunge grosimea foii la un centimetru. Se taie sub forma de raze foaia intinsa, obtinandu-se triunghiuri din care se pot rula cornurile de acum.

P1210865Eu am umplut cateva numai cu branza frecata cu  ou, altele cu branza si patrunjel, si cateva cu nutella, sa fie pentru maine la cafea.

P1210873Se ruleaza strans, dara fara bruscarea aluatului, de la baza trinughiului catre varf, se aseaza in tava, pe hartie de copt, sau daca nu aveti, o ungeti cu unt, o tapetati cu faina.

P1210876Se lasa la crescut o jumatate de ora, dupa care se ung cu un galbenus de ou, batut cu o lingurita de lapte dulce. Se presara cu seminte de care va plac, eu am o slabiciune pentru fistic in ultimul timp si am presarat cateva si asa, restul cu susan. Se coc la cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 35/40 de minute, in functie de cuptorul pe care-l aveti. Iaca pozna, ca s-au copt!🙂

P1210879Serviti, va rog!

P1210895Nu au aspectul celor pe care le-am vazut, acelea semanau mult cu croissantele, dar sunt frumoase foc, de-ti raman papilele in loc! Si mai sunt si pufoase si stratificate si gustoase. Nu va mai spun nimic, va arat sectiuni si va imbii sa le faceti, cand aveti chef de stat langa cuptor! Pofta buna, dragilor!

P1210916

P1210898

P1210912

P1210911

 

13 thoughts on “Cornuri stratificate, cu umplutura dulce/sarata

  1. Văd că te descurci în orice situație, că ai multă imaginație și chiar dacă n-ai rețeta completă, inspirația și experiența le compensează din plin. Iar rezultatul e, și de data asta, demn de toate laudele!🙂

    1. A fost o adevarata provocare sa le fac si chiar daca nu mi-ar fi iesit, tot v-as fi povestit despre experienta asta culinara, fiindca in bucatarii mai sunt si dezastre…La mine dezastrele se intampla cand uit oala pe foc si se arde continutul din ea,🙂 dar asa cum ai si subliniat, experienta in timp iti spune cat si cum trebuie sa pui cand e vorba de facut aluaturi, de exemplu…Nu m-am descurcat eu cu traducerea, ca Google imi spunea ” soda” dar stiind cata drojdie trebuie la 1 kg de faina, am nimerit-o! Si as mai vrea un corn,, dar iaca nu-i! Au fost minunate! Promit sa ma straduiesc sa le fac data viitoare identice cu cele care mi-au facut cu ochiul. Pentru azi am facut chifle deosebite, dar despre ele va spun maine! Seara placuta de duminica sa ai, Petru!

  2. Dragă, Gela, nici nu mai reușesc a le studia, dar mi-te a le aplica practic… atâta hărnicie și dăruire pui în fiecare postare, că, doar, studiindu-le, rămân cu gustul deja pe buze. M-am prins la gândul, că această pasiune te-ar fi făcut împlinită și f. bogată, (că nu ne putem detașa departe de latura materială). Deschizând o afacere, (și de ce nu? că ne intocsicăm cu atâtea copturi, ambalate colorat), cred că ai fi fericit multă lume! Sănătate și spor în ce faci, că le faci pe toate cu sufletul!
    Admirație supremă!

    1. Si iarasi ma coplesiti cu ganduri frumoase, scumpa doamna a versului moldovean! Pentru mine este un hobi, deocamdata, arta culinara! Pentru partea cu aluaturi am slabiciuni ce vin din adancul radacinilor materne si decat sa pierd timpul prin supermarcheturi citind etichetele cornurilor, mai bine il folosesc gatind sanatos! De aici a si venit ideea blogului, sa las copiilor mei, macar, cateva din secretele mancarurilor sanatoase de acasa. Despre afacere toata lumea imi spune, ba mai primesc si cate o oferta de comanda, care ma distreaza, dar nu am vreme sa ma ocup…Preatirea lectiilor pentru scoala, ca si corectatul caietelor imi consuma mult timp si nu ma incumet, desi tare as vrea sa nu mai fiu sluga la stat! Studiem proiectele europene, deocamdata si impreuna cu ai nostri copii, poate ne apucam si de un proiect. As fi fericita daca as sti ca lumea invata sa-si apere sanatatea si gatind sanatos! Ganduri frumoase zboara si de la noi catre dumneavoastra, fiindca va stie toata familia, nu doar eu!🙂

  3. astea-s opere de arta, Gela… îmi ploua-n ceru’ gurii, as servi cu placere daca ar fi fara gluten…🙂 folosesc faina de orez sau de castane pentru orice patiserii.
    * * *
    sanatate, inspiratie si-o saptamâna formidabila… cu drag, Mélanie

  4. Draga Gela, eu as vrea sa fiu vecina ta, cand ne plictisim sa ne inchidem in bucatarie si sa scoatem di cuptor bunatati din astea! Cred ca-s foarte bune cornurile, servesc cu mare drag!
    Te pup si te imbratisez harnicuto!

    1. Any, daca erai vecina mea, acum aveam impreuna o cofetarie, eu asa cred!🙂
      Ma bucur de orice vizita pe care mi-o faci, pe blog, iar cuvintele tale ma fac sa sper ca prieteniile adevarate sunt vesnice!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s