Povestea acestui tort este strans legata de o alta poveste dulce de aici…Cand am un desert de facut in timp record si vreau sa fie si gustos si aratos, salvarea mea vine intotdeauna de la acest tort, cu variatiunile impuse de sezon si binedispunere! Crema diplomat v-am prezentat-o la postarea despre rulada diplomat. Mai ramane sa vorbim despre restul si veti avea in fata o feliuta dintr-un tort, a carui preparare nu mi-a luat mai mult de o jumatate de ora pana l-am depozitat in frigider, in asteptarea unor musafiri care-si anuntasera vizita doar cu vreo doua ore inainte de a ajunge la noi.
Ingrediente:
250 gr. piscoturi
400 gr. iaurt
350 gr. zahar
3 lamai medii
400 gr. frisca
15 gr. gelatina
45 ml. zeama de compot
o lingura coaja de lamaie
o fiola esenta de vanilie
optional: diverse fructe proaspete sau din compot, frisca pentru ornat etc.
Mod de preparare:
Se confiaza mai intai lamaile, dar asta dupa ce in prealabil le-ati spalat bine si le-ati tinut macar o ora intr-o solutie de apa si bicarbonat, fiindca am citit ca asa mai scapam de chimicalele din coaja. Eu asa procedez de cand am citit si pentru acest lucru ii multumesc Adniei! Gata „toaletate” lamaile se taie in felii rotunde de 4 mm. grosime. Din cantitatea de zahar mentionata la ingrediente, masuram 100 de grame. Zaharul acesta il punem la caramelizat intr-o cratita antiaderenta. Nu trebuie ars, ci caramelizat, deci pazit, ca el o sa vrea sa se arda! 🙂 Cand s-a caramelizat toata masa de zahar, se adauga in tigaie 50 ml. apa si feliile de lamaie, care se mai presara cu o lingura de zahar, lasandu-se sa fiarba la foc mic.
In acest timp se pregateste crema diplomat, respectand intocmai indicatiile de la rulada. Nu uitati, la crema se foloseste doar cantitatea de 250 gr. zahar! Intre timp se verifica lamaile si daca au capatat o culoare usor aramie, iar siropul s-a legat un pic, se ia tigaia de pe foc, iar feliutele se scot cu spumiera pe un platou si se presara iar cu putin zahar.
Se pregateste apoi o forma adecvata, in care se va monta tortul si aceasta se captuseste cu folie alimentara transparenta. Forma mea nu a fost prea inalta si am taiat piscoturile in doua.Se pensuleaza piscoturile pe o parte cu sirop din tigaia in care s-au confiat lamaile si cu partea dulce se lipesc de peretii formei. Am recurs la cest truc, pentru a se fixa mai bine si a dat bune rezultate. Bine ca v-am spus si asta, pentru ca toata lumea ma intreaba cum de nu se deranjeaza atunci cand se toarna crema peste ele, eu cu metoda asta am reusit sa le pironesc! 🙂 Se toarna cu grija putina crema diplomat simpla, fara fructe, pentru a avea aceasta parte a tortului dreapta, fiindca aceasta va fi partea de sus a tortului cand il vom rasturna pe platou si ne ajuta la ornat!
Apoi se toaca marunt jumatate din feliile confiate de lamaie si impreuna cu alte fructe , ananas prefer eu, se adauga in restul de crema si se pune in forma , se niveleaza totul.
Se acopera cu marginile foliei ( sa nu uitati sa lasati rezerva) si se da la frigider cel putin o ora. Dupa ce si-a facut stagiul la frigider, se rastoarna tortul pe un platou si se incepe ornarea, care poate fi atat de diversa, incat nu vreau sa ma opresc deloc la ea. Eu va prezint variante din „filme” diferite, numai de la Revelion incoace l-am facut de trei ori, fara sa avem vreun eveniment deosebit, doar asa , musafiri de-ai casei! Nu am poze cu toate torturile intregi, fiindca nu prea apuc sa fac, lumea este nerabdatoare sa vada sectiunea, sa simta gustul si va asigur ca asteptarea nu le este inselata!
E un tort light, in stare sa satisfaca pofta de dulce si sa te racoreasca in acelasi timp, numai bun de pus pe o masa sarbatoreasca, unde, de regula, este multa mancare.
Inca un tips…Feliile confiate de lamaie folosite la ornarea tortului, se pensuleaza pe deasupra, dupa ce se aseaza pe tort, cu sirop din tigaia in care s-au confiat. La mine se vede faptul ca a imprumutat si putina culoare de la afine si nu va spun cat de nerabdatoare era lumea sa primeasca o feliuta d’asta! Si eu sunt acum cand nu mai am, parol!
Acesta este tortul meu diplomat cu iaurt si lamaie, dragii mei cititori, sper sa va placa, pofta buna!
P.S. Dedic aceasta postare Nicolettei Irina, prietena mea de pe facebook, pentru care am o deosebita pretuire. Este una dintre fanele tortului si vrea neaparat sa-l faca! 🙂
Arata senzational …..si eu as dori macar o feliuta
O sa fac unul special pentru prietenii virtuali! 🙂
senzational arata!
Trebuie sa-l clonam! 🙂
Foarte bun tortul diplomat!
Orice varianata de diplomat trebuie sa fie buna, zic, desi nu le-am incercat pe toate!
Ce de minunatii ai facut de cand nu am mai trecut pe aici, Gela, ma innebunesti!